При виборі сорту винограду для посадки на вино важливо знати яке буде це вино. При виведенні нового сорту в науково-дослідному інституті обов’язково роблять вино і проводять дегустаційну оцінку, а отримані бали наводять в описі сорту. Сорт винограду Маркетт прийшов до нас із США і ці дані відсутні. Звичайно я не дегустаційна комісія, але свої враження про домашнє вино з винограду Маркетт вискажу нижче. Надіюсь вони сприятимуть в правильному виборі сорту для посадки.
Фото 1. Грони винних сортів винограду Маркетт і винограду Кудерка.
Технічний сорт винограду Маркетт із США появився в Європі і Україні зовсім недавно. Дякуючи високій морозостійкості (заявлена мінус 36ºС), ранньому строку дозрівання (споживча зрілість близько 110 днів, технічна порядку 140 днів), високій цукристості соку (до 26-27%) цей сорт швидко завоював популярність серед любителів вирощувати виноград і робити домашнє вино навіть без знання, а яке вино з нього вийде, який його смак.
Тому посадивши цей сорт винограду з великим нетерпінням чекали врожаю в достатній кількості, щоб приготувати хоч небагато вина на пробу і відповісти на питання: „А варто його вирощувати і збільшувати посадки? І ось перший врожай в місті Полтава Володимиром Бровко був отриманий в 2019 році. В 2018 році були сигнальні грони. Тоді ми з ним зняли відео про цей сорт винограду (посилання для перегляду публікації в кінці статті).
Слід сказати, що сорт швидко вступає в плодоношення і на 4-й рік після посадки було отримано достатньо ягід, щоб приготувати 6 літрів вина. Вигляд грон винограду Маркетт показано на фото 1, а отримане вина на фото 2.
Фото 2. Пляшка з домашнім вином із винного сорту винограду Маркетт
На фото 1 приведені також грони широко розповсюдженого в Україні винного сорту винограду Кудерка. Як бачимо, зовнішній вигляд грон обох сортів дужу похожий, а ягоди по розміру і кольору фактично однакові. Дуже близькі вони і за смаком, хоча нічого суничного в смаку їх соку немає. Виноград Маркетт отриманий в результаті схрещування восьми європейських і північноамериканських сортів. Тобто, виноград маркетт є міжвидовий гібрид.
Відрізняються ці два сорти в першу чергу строками дозрівання. Маркетт в Полтаве в 2019 році начал офарбовуватися в середині липня, а на початку серпня був вже солодким, і його можна було їсти. Кудерка в той час тільки починав синіти, а солодкість в ягодах почала відчуватися на початку вересня. У винограді Кудерка більш висока кислотність соку, близько 15-17 г/л, а у винограду Маркетт 6-8 г/л, тому він на смак більш солодкий. Крім того сік у винограду Маркетт слабо забарвлений, слабо рожевий. У винограду сорта Кудерка сік забарвлений сильно, темно-рубінового кольору.
Вино із винограду Маркетт при приготуванні по червоному методу, витримка на макусі 3-5 днів удається насичене, темно-рубінового кольору, в масі майже чорне (див. фото 2), тобто таке як і з винограду Кудерка. Домашнє вино по білому методу не робили, тому і сказати про нього нічого.
На дегустацію було представлено сухе домашне вино із винограду Маркетт врожаю 2019 року отримане в місті Полтава і приготовлено Володимиром Бровко по червоному методу. Чисто зброджений сік, без будь-яких домішок у вигляді цукру і сприту. Для порівняння було представлено і моє домашнє вино із винограду сорту Кудерка отримане таким же способом.
Смак обох вин простий з невеликим сортовим ароматом, однак в післясмаку домашнє вина із винограду Маркетт присутній добре виражений смак Ізабелли . В цілому вино пити приємне і 6 літрів було з задоволенням випито на протязі різдвяних свят гостями Володимира. 0,5 літра було подаровано і мені для проведення повторної дегустації, яка показана у відео:
Рекомендую подивитися відео про винні сорти винограду:
- „ Вино десертне домашнє, солодке домашнє виновиноградне‟;
- „Зимостійкий виноград для арки. Виноград Кудерка, Маркетт, Мариновський. Ч.2‟.
Комментариев нет:
Отправить комментарий