воскресенье, 11 декабря 2022 г.

Домашнє вино. Виноград Маркетт. Дегустація із урожаю 2020р.

Дані отримані при дегустації домашнього вина із винограду Маркетт дають можливість виноградарям правильно зробити вибір сорту для посадки.
При виборі сорту винограду для посадки на вино важливо знати яке буде це вино. При виведенні нового сорту в науково-дослідному інституті обов’язково роблять вино і проводять дегустаційну оцінку, а отримані бали наводять в описі сорту. Сорт винограду Маркетт прийшов до нас із США і ці дані відсутні. Звичайно я не дегустаційна комісія, але свої враження про домашнє вино з винограду Маркетт вискажу нижче. Надіюсь вони сприятимуть в правильному виборі сорту для посадки. 


Фото 1. Грони винних сортів винограду Маркетт і винограду Кудерка. 

Технічний сорт винограду Маркетт із США появився в Європі і Україні зовсім недавно. Дякуючи високій морозостійкості (заявлена мінус 36ºС), ранньому строку дозрівання (споживча зрілість близько 110 днів, технічна порядку 140 днів), високій цукристості соку (до 26-27%) цей сорт швидко завоював популярність серед любителів вирощувати виноград і робити домашнє вино навіть без знання, а яке вино з нього вийде, який його смак. 

Тому посадивши цей сорт винограду з великим нетерпінням чекали врожаю в достатній кількості, щоб приготувати хоч небагато вина на пробу і відповісти на питання: „А варто його вирощувати і збільшувати посадки? І ось перший врожай в місті Полтава Володимиром Бровко був отриманий в 2019 році. В 2018 році були сигнальні грони. Тоді ми з ним зняли відео про цей сорт винограду (посилання для перегляду публікації в кінці статті).
Слід сказати, що сорт швидко вступає в плодоношення і на 4-й рік після посадки було отримано достатньо ягід, щоб приготувати 6 літрів вина. Вигляд грон винограду Маркетт показано на фото 1, а отримане вина на фото 2. 


Фото 2. Пляшка з домашнім вином із винного сорту винограду Маркетт 

На фото 1 приведені також грони широко розповсюдженого в Україні винного сорту винограду Кудерка. Як бачимо, зовнішній вигляд грон обох сортів дужу похожий, а ягоди по розміру і кольору фактично однакові. Дуже близькі вони і за смаком, хоча нічого суничного в смаку їх соку немає. Виноград Маркетт отриманий в результаті схрещування восьми європейських і північноамериканських сортів. Тобто, виноград маркетт є міжвидовий гібрид.
Відрізняються ці два сорти в першу чергу строками дозрівання. Маркетт в Полтаве в 2019 році начал офарбовуватися в середині липня, а на початку серпня був вже солодким, і його можна було їсти. Кудерка в той час тільки починав синіти, а солодкість в ягодах почала відчуватися на початку вересня. У винограді Кудерка більш висока кислотність соку, близько 15-17 г/л, а у винограду Маркетт 6-8 г/л, тому він на смак більш солодкий. Крім того сік у винограду Маркетт слабо забарвлений, слабо рожевий. У винограду сорта Кудерка сік забарвлений сильно, темно-рубінового кольору. 

Вино із винограду Маркетт при приготуванні по червоному методу, витримка на макусі 3-5 днів удається насичене, темно-рубінового кольору, в масі майже чорне (див. фото 2), тобто таке як і з винограду Кудерка. Домашнє вино по білому методу не робили, тому і сказати про нього нічого.
На дегустацію було представлено сухе домашне вино із винограду Маркетт врожаю 2019 року отримане в місті Полтава і приготовлено Володимиром Бровко по червоному методу. Чисто зброджений сік, без будь-яких домішок у вигляді цукру і сприту. Для порівняння було представлено і моє домашнє вино із винограду сорту Кудерка отримане таким же способом. 

Смак обох вин простий з невеликим сортовим ароматом, однак в післясмаку домашнє вина із винограду Маркетт присутній добре виражений смак Ізабелли . В цілому вино пити приємне і 6 літрів було з задоволенням випито на протязі різдвяних свят гостями Володимира. 0,5 літра було подаровано і мені для проведення повторної дегустації, яка показана у відео: 

Рекомендую подивитися відео про винні сорти винограду: 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий