понедельник, 19 декабря 2022 г.

Підготовка посадочної ями для посадки винограду

Підготовка посадочної ями важливий ланка в ланцюжку заходів при посадці винограду. Як підготуєш яму і посадиш, такі і будуть врожаї.
Як правильно посадити виноград, яких розмірів повинна бути посадочна яма, як її підготувати? Ці питання широко освітлені в друкованій літературі і Інтернеті, але, не дивлячись на це багато хто, а особливо початківці задають такі питання. Звичайно це звучить так – „Я придбав(ла) саджанці або чубуки (живці). Як їх садити?“ 


Фото посадочної ями. У відрах органічне добриво, перегній 

30 років тому назад з інформацією було складніше. Інтернету не було, де зараз на сайтах і у відео все показано і розжовано, а книг по виноградарству доступних аматору-початківцю було небагато. В них практично описувався один і той же спосіб розроблений вченими виноградарями і яким садили промислові виноградники. Зараз в Інтернеті малює кожен, що хоче і не завжди те що треба.
Спосіб запропонований вченими оснований на тисячолітній практиці вирощування винограду. Його суть в наступному: 
- копаємо яму приблизно 80х80х80 см або діаметром 80-100х80 см (кругла або квадратна яма значення не має); 
- верхній шар землі змішуємо з перегноєм (2-3 відра) і мінеральними добривами (суперфосфат 200 г двійний або 400 г звичайного, калійні добрива – 200 г); 
- засипаємо яму отриманою сумішшю приблизно наполовину і ущільнюємо грунт з таким розрахунком щоб, корені саджанця розташовувалися на глибині 40 – 45 см якшо грунт чорнозем чи глина. Якщо грунт піщаний, то для запобігання ураження коренів виноградної рослини зимою глибину посадки збільшуємо до 55 – 60 см. На суглинках і супіщаних грунтах глибина посадки – 50±5 см. 

Заодно встановлюємо дренажі для полива, але це не обов’язково. При посадці винограду на чисто піщаних грунтах, в суміш, що готується для засипки в яму бажано добавити глину і чорнозем (до 30%). Все дуже просто. Як підготувати посадочну яму реально, дивіться відеоролик, посилання нижче. 
Це класичний спосіб посадки як виноградної рослини, так і любої садової чи лісової культури.
В Інтернеті є відео підготовки посадочної ями в яких рекомендують на дно ями класти каміння, ржаве залізо, поліетиленову плівку чи куски шиферу. Це на мій погляд бред божевільного. Виноградна наука такого не рекомендує, не бачив у жодній книжці, яка написана вченими виноградарями і сам не випробував. 

Можливо в яких-то конкретних незвичайних ситуаціях, наприклад на заболочених місцевостях це і оправдано, але на нормальних грунтах це непотрібно робити, а садити класичним способом описаним нижче. Таким способом садив я свій виноград і всі мої знайомі на самих різних грунтах, а саме: з метровим шаром чорнозему, глині, супісках і суглинках. 

Виноград краще росте на нейтральних грунтах і зовсім погано на кислих заболочених. Висококарбонатні грунти також не підгодять. Кислі грунти треба олужнювати, вносити вапно, а високарбонатні навпаки окислювати. Тобто приводити кислотність грунту до нейтральйної (рН близько 7). Використовують поливання грунту розчином кислоти, краще ортофосфорної, тоді одночасно вноситься і фосфор. З органіки вносять торф чи тирсу яка при перегниванні буде окислювати луги. 

О строках підготовки посадочних ям. Ями краще готувати зарані, щоб грунт в ямі ущільнився. Можна підготувати ями і перед посадкою саджанців, але тоді грунт, який буде нижче кореневої системи треба добре ущільнити щоб уникнути відриву коренів в процесі його природної усадки. Для посадки саджанців восени ями готують на протязі літа по свободі, а для посадки весною – восени чи зимою, якщо дозволяє погода. 

Із свого досвіду вирощування винограду хочу сказати, що не слід садити виноград з близьким заляганням грунтових вод (менше півтора метри). Посаджені на піщаному грунті з глибиною залягання грунтових вод близько 1,5 м такі сорти винограду як Алешенкін, Восторг і винний невідомого походження спочатку росли прекрасно – сильний ріст без поливів, на 3 рік вступили в товарне плодоношення, а на п’ятий – кущі стали некерованими. Сильний ріст пагонів до самого вересня приводили до того, що лоза не вистигала і бруньки зимою погибали навіть під укриттям. Прищипування пагонів при зелених операціях, яке проводилось на початку серпні і вересня неодноразово ріст пагонів не зупиняло.
Надіюсь, що наведений тут матеріал буде корисний для початківців. в плані підготовки посадочних ям для винограду. Сажайте і вирощуйте виноград. Це чудова рослина. 

Рекомендую також наступні пости: 

 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий