суббота, 10 декабря 2022 г.

Виноградний кущ і його окремі органи. Суцвіття, квітки, грони. Ч.4

СУЦВІТТЯ, КВІТКИ, ВУСИКИ винограду. Квітки у виноградної рослини утворюють складну кисть, волоть (метелку).
Нижче на фото показані всі ці зелені частини виноградного куща, а саме: Суцвіття і квітки (фото 1, 2); зав’язі різних сортів винограду (фото 3); грони (фото 4 і 5), коронка пагона з вусиками. 


Фото 1. Суцвіття винограду Анюта на початку цвітіння. В середині квітки розкрилися, а на краях ковпачки ще не скинуті. Квітки обох статей (обоєполі) 


Фото 2. Частина суцвіття винограду сорту Лора/Флора. Квітки функціонально жіночі 


Фото 3. Зав’язі винограду різних сортів. Суцвіття при цвітінні пишні, а от після зав’язі ягід можуть стати і ріденькі, наприклад як у Галахада. 


Фото 4. Грона винограду Галахад дозріла і заповнилась великими ягодами, тоді як після зав’язі була дуже ріденька. 


Фото 5. Частина грони винограду Лора. Незважаючи на жіночу квітку запилення проходить без проблем. Грони в більшості випадку середньо-щільні. 


Фото 6. Коронка пагона винограду Бешевський з вусиками. 

Так як по походженню і будівлі квітки вусики – однотипні органи, то при недостачі живлення квітки перетворюються у вусики, а вище вусика квітки ніколи не закладаються.

Квітки у більшості сортів бувають обох статей (жіночі і чоловічі), функціонально жіночі і чоловічі. 

Безнасінні сорти мають нормальні квітки обох статей з відповідними анатомічною будовою сім'япочки, відсутність насіння обумовлені нездатністю сім'япочки до запліднення із-за дегенерації зародкового мішка. 

Оптимальні умови проростання пилку створюються, коли повітря нагріто до 30°С. При температурі нижче 15°С, запліднення не відбувається.
В умовах Полтавщини цвітіння винограду зазвичай починається в кінці травня, при ранній весні в середині, а буває і на початку червня (наприклад, так було в 2011 і 2021 роках). Із сортів, що ростуть на моєму дачному винограднику, першими починають цвісти Кудерка і Муромець, через декілька днів квітне Восторг, далі Кеша-1 (Талісман), RF-65, ще через тиждень Кодрянка, Страшенский, Галахад, Лора, Ландиш, Лія. Закінчує цвітіння Оригінал. Весь період цвітіння розтягується майже на 4 тижні. Дена температура повітря при цьому як правило знаходиться в інтервалі 24 – 28°С. 

Після цвітіння при сприятливій погоді починається інтенсивний ріст ягід, особливо це виражено у технічних сортів, наприклад Кудерки. Її ягоди дуже швидко, буквально на протязі 3 тижнів достигають свого максимального розміру. Ягоди крупноягідних столових сортів (Талісмана, Страшенского, Кодрянки, Восторга, Лори і інших) спочатку ростуть не так швидко як Кудерки. Їх ріст пришвидшується в період дозрівання.
В літературі відмічається опадання зав’язі винограду під час інтенсивного росту ягід, яке, за звичай визвано нехваткою живлення рослин, затіненням грон, засухою і т.п. Однако на своєму винограднику на дачній ділянці я такого не спостерігав. 

Рекомендую подивитись наступні пости: 

 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий