среда, 14 декабря 2022 г.

Порівняння виноградів: Казанова, Карнавал і Красава

Порівняння виноградів: Казанова, Карнавал чи Красава дає можливість вияснити, а який виноград посадити, яка форма винограду краще.
Для порівняння ці форми винограду вибрані із-за незвичайної окраски ягід, їх оригінальної форми і практично одночасного строку дозрівання в місті Полтава. Основні гідності цих нових форм винограду – нарядний вид крупних грон з великими ягодами шикарного гармонічного сортового смаку, а також ранніми строками дозрівання. 


Фото 1. Порівняння грон винограду Казанова, Карнавал та Красава 


Фото 2. Порівняння ягід винограду Казанова, Карнавал і Красава 

На фото вище показані грони (фото 1) і ягоди (фото 2) цих трьох форм винограду в порівнянні. Фото зроблені на присадибному винограднику Олександра Гергеля в місті Полтава 24 вересня 2021 року. 

Грони на дату фотографування фото 24 вересня достигли технічної і біологічної зрілості. Це другий врожай на прищепах на кореневласних кущів столових сортів. Перші сигналки були отримані в 2020-му році і визріли тоді на початку вересня, а в 2021 дозрівання затрималося із-за погоди як мінімум на 3 тижні. Однак із отриманих на протязі 2-х років урожаїв можна з впевненістю зробити висновок, що строк дозрівання грон всіх трьох форм винограду (Казанова, Карнавал і Красава) цілком відповідає строкам, що заявили оригінатори як для Полтави в центральній частині Україны.

Для вияснення переваг, розглянемо їх характеристики, взяті з Інтернету. 

Назва сорту/форми:                           Казанова                   Карнавал                     Красава     
Селекція:                                         Шульги А.І.           Павловського Є.Г.         Калугіна В.М 
Батьківські форми:                   Софія х Ізюминку                      -                      Талісман х Велику 
Строк дозрівання, днів:                    115 – 120                     120 – 125                       110 – 115 
Сила росту кущів:                                              к у с т ы с и л ь н о р о с л і 
Квітка: .                                                                         о б о х с т а т е й 
Маса грон, г:                                 700 – 1600                        500 – 1000                  700 – 1200 
Маса ягід, г:                                    15 – 20                              10 – 16                        15 – 20 
Розмір ягід, мм:                               25х47                                 до 40                          до 50 
Форма ягід:                         соскоподібна видовж.        з перетяжк. видовж.         циліндричні 
Окраска ягід:                                    червона                            червона                    фіолетовий 
Консистенція м’якоті:                   м’ясиста, хрустка, шкірка з’їдається 
Смак ягід:                                     мускатний                      гармонічний                  гармонічний 
Стійкість до хвороб:                                                   п і д в щ е н а 
Стійкість до морозу:                     -23°С (всі 3 форми потребують укриття на зиму). 

Форма винограду Казанова отримала нагороду виставки Золота Грона в номінації по величині і нарядності грон с рожевою ягодою
Отримані Олександром ягоди крупні. По розмірам вони приблизно рівні, але вага їх різна. На фото 3 показана найбільш крупна ягода винограду Казанова. Її вага 18 г, однак в гроні таких ягід одиниці, найлегша важила 12 г. В Карнавалі ягоди практично рівні по вазі і розміру вагою близько 10 г (фото 4). Виноград Красаву не зважували. Вага її ягід близько 11 г. 


Фото 3. Зважування самої крупної ягоди винограду Казанова 


Фото 4. Зважування ягоди винограду Карнавал 

Форма ягід у всіх трьох форм оригінальна і цікава. Так у Казанови ягоди соскоподібні (фото 3), у Карнавала витягнуті з перетяжкою і трохи вигнуті (фото 4), а у Красави видовжені-циліндричні (фото 1). 

По величині в середньому грони і ягоди одного розміру, смак також дуже схожий. Смак ягід цієї трійки чудовий, гармонічний, а у Казанови в смаку відчувається ще і легкий мускат. М’якоть м’ясисто-соковита з деякою невеликою різницею в щільності, хрустка, тануча в роті, шкірка з’їдаєма і при їді не відчувається. 

Отримані грони по вазі находились в межах заявлених оригінаторами (600 – 1000 г). Більше кілограма ще не було, але це результати першого плодоношення. Що буде далі, побачимо.
Як видно із фото 1 запилення суцвіть проходило нормально. Стійкість до грибкових хвороб і морозу приблизно однаково. Виноградник у О. Гергеля обробляється фунгіцидами, а на зиму лоза вкривається. Тому грибкових хвороб не спостерігалось, також як і підмерзань лоз зимою. Всі три форми добре переносять, поворотні морози після підняття лоз на шпалеру, а також вранішні заморозки після набухання бруньок або на початку росту пагонів за умови обробки їх за добу до морозів Препаратом 30 Д чи Амінофростом. 

Порівняння і огляд цих форм винограду, дивіться також у відео: 

 
 

Виходячи з вищесказаного, трудно віддати перевагу якійсь формі винограду із цих трьох. Всі три форми хороший виноград, перспективні і гідні вирощування. Купить саджанці чи чубуки можна у Олександра Гергеля. Моб. тел. для заказа +38 (050) 18-38-048, +38 (097) 067-42-45. 

Рекомендую також подивитися наступні пости: 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий