пятница, 9 декабря 2022 г.

Виноградний кущ і його окремі органи. Надземна частина. Ч.2. Стебло

НАДЗЕМНА ЧАСТИНА (стебло виноградної рослини) складається із штамба, рукавів і обростаючих частин.
Плодова частина куща складається із пагонів минулого року, обрізаних на різну довжину (від 4 до 20 вічок). Її елементи мають лози, стрілки, дуги, батоги. Якщо однорічний пагін обрізати на 1-3 бруньки, його називають сучком. Сучок потрібен, щоб отримати сильні пагони, із яких на наступний рік буде сформована нова плодова ланка, або для заміни старих малопродуктивних рукавів. 


Фото коронки пагона винограду з молодими листочками і вусиками 

Обростаючими частинами куща винограду є зелені пагони, що розвиваються із зимуючих вічок. Пагін винограду має міжвузля і вузли, на яких знаходяться супротивно розташовані листя, суцвіття і вусики. В пазусі листа формується пазушна брунька, яка в рік вегетації розвивається в пагін – пасинок. У основи пасинка закладається зимуюче вічко, яке має найбільш розвиту центральну бруньку, і декілька заміщаючих.

Брунька – це зародиш пагона, ріст і розвиток якого відбудеться весною наступного року. Крім бруньки, закладаються в пазухах листя на однорічних пагонах. На виноградній рослині є бруньки і на багаторічній деревині, так називаємі сплячі бруньки. При цьому розрізняють пагони, які виходять із сплячих бруньок корнештамба та пагони із надземної частини куща. Перші називаються порослевими, а другі – вовчками. Порослеві і вовчкові пагони як правило безплідні і використовуються для формування і заміни рукавів куща. 

Наступною особливістю виноградної рослини є її асиметрична будова, яка різко виражена на однорічному пагоні, що визрів. Асиметричність будови пагона характеризується неоднаковим ступенем розвитку його різних сторін: спинної, черевної, жолобчастої і плоскої. Черевна і спинна сторони тягнуться на протязі всього пагона не змінюючи свого положення. До черевної сторони відклоняється вічко, а до спинної – вусик. Над вічками розташована жолобчаста сторона міжвузля, протилежна їй плоска.
Весною, коли повітря нагрівається до плюс 10°С починається ріст пагонів. Літом, коли температура становиться вище 45°С, ростові процеси пригнічуються. Верхівка пагона, що називається коронка (див. фото вище), є індикатором ростових процесів. Якщо пагін росте – коронка загнута вниз, як на фото. Якщо пагін випрямлений – значить його ріст припинено. Передчасне припинення росту пагона в літній період пов'язаний з настанням несприятливих умов (частіше всього засухи). 

 Рекомендую подивитись наступні пости:

Комментариев нет:

Отправить комментарий