воскресенье, 10 сентября 2023 г.

Виноград Чорний кристал 280823. Виноградник Гергеля

Виноград Чорний кристал – столова форма винограду, селекції Калугіна В.М., раннього строку дозрівання зі смачними та ягодами велетнями чорнго кольору.
Основні гідності цієї порівняно нового винограду – крупна ягода оригінальної видовженої форми, чорного кольору і дуже гарного гармонічного смаку з сортовим присмаком. Грони у Чорного кристала також великі, як і у всіх формах винограду селекції Калугіна В.М. дуже великі до 1200 г, конічні (1) та циліндро-конічні (2). 



Фото 1. Грони винограду Чорний кристал на прищепі, підщепа Лія селекції Загорулька В.В. 

Представлені тут фото 1, 2, 3,4 зроблені мною на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Фото зроблені 4 вересня 2020 року. На дату знімання фото були стиглі. Це підтверджує ранні строки дозрівання, як для центральної частини України, де розташована і Полтава. В цей час в Полтаві вистигли такі всім відомі сорти винограду, як Аркадія, Кодрянка, Преображенія та інші. Це із тих сортів і форм, що вирощує О. Гергель.
Характеристики цієї форми винограду взяті із Інтернету: 
Виноград Чорний кристал, селекції Калугіна В.М. 
Строк дозрівання: ранній (115-125 днів). 
Сила росту: сильнорослий. 
Квітка: обостатева. 
Маса грони: 700 – 1200 г. 
Вага ягоди: 15-20 г. 
Розмір ягоди: 44 х 30 мм. 
Форма ягоди: видовжена. 
Окраска ягоди: чорна. 
Консистенція м'якоті: м’ясисто-соковита. 
Смак ягоди: гармонічний. 
Цукристість, %: 17 – 20. 
Стійкість до хвороб: – середня. 
Стійкість до морозу: -23°С. 
Лоза визріває добре. Основне призначення – споживання у свіжому вигляді. 


Фото 2. Грони винограду Чорний кристал на прищепі, підщепа Лія селекції Загорулька В.В. 


Фото 3. Зважування ягоди винограду Чорний кристал 

Отримані ягоди Клубничного крупні. На фото 3 показано зважування ягоди винограду Клубничний. Слід відмітити, що в гроні вони всі однакового розміру.

На фото 4 показана половинка розкушеної ягоди, звідки видно, що м’якуш щільний і шкірка з’їдається. Смак ягід приємний гармонічний з шикарним сортовим присмаком. Смак сподобається кожному, хто покуштує ці ягоди. М’якоть м’ясисто-соковита, мармеладна, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. Ягоди не тріскаються і до морозів зберігаються на кущах. 


Фото 4. Половинка розкушеної ягоди винограду Чорний кристал 

Квітка у Чорного кристала обох статей. На фото 1, 2 видно, що запилення пройшло нормально, хоча під час цвітіння погода часто буває дощова і холодна. Це затримує цвітіння. Так в 2023 році цвітіння закінчилося 30 червня, а в 2019 році при нормальній погоді 15 червня. Грони гарно заповнені, гороху немає, ягоди рівного розміру. Все це говорить про надійність форми винограду Чорний кристал.

Кореневласні кущі винограду Клубничний сильнорослі і при відповідній агротехніці можуть давати до 50 і більше кг ягід. Показана на фото 1 грона вирощені на прищепі, підщепою є Лія, селекції Загорулька В.В. Формовка куща 4-х рукавне віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина плодової стрілки і рукавів близько половини відстані між кущами, а саме від 1,2 м до 1,5м. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і обрізати дивіться публікацію: „Обрізка винограду. Формування кущів з віддаленою зоною плодоношення ‟. Така формовка має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати великі грони з крупною ягодою. 

Стійкість до грибкових хвороб можна вважати підвищеною. Ознаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти антракнозу, мілдью, оїдіума і всяких гнилей. 

Заявлена стійкість до морозу підвищена і становить мінус 23ºС. Тобто на зиму лозу при вирощуванні в центральній частині України потрібно вкривати. 
Грунт суглинок з глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник поливний і укривний. 
Лоза визріває гарно, живці укорінюються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. Транспортабельність грон висока. Оси ягоду не били і у О.Гергеля вони не лопались, хоча в мережі є нарікання на цей недолік винограду Чорний кристал. 

На закінчення можна сказати, що цей чорний виноград – хороший виноград, смачний виноград. Вирощувати його слід. Відео-відгук про цю форму винограду Чорний кристал можна подивитись у фільмі, знятого на винограднику О. Гергеля 28 серпня 2023 р.: - „@Виноград Чорний кристал 28-08-23. Велетні ягоди. Виноград 2023‟.  

Дивіться також: 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий