вторник, 13 декабря 2022 г.

Порівняння форм: винограду Бананас і винограду Сицилія

Порівняння виноградів: Бананас і Сицилія дозволяє вияснити, а який виноград посадити, яка форма винограду краще для посадки на дачі.
Для порівняння ці форми винограду обрані із-за крупних нарядних грон жовтого кольору и практично одночасно над раннього строку дозрівання в місті Полтава. Основні гідності цих нових форм винограду – нарядний вигляд крупних грон з ягодами шикарного гармонічного сортового смаку. Для порівняння на фото 1 показані грони цих форм винограду, а також грони на кущах (фото 2, 3). 


Фото 1. Порівняння грон винограду Бананас і Сицилія 


Фото 2. Грони винограду Бананас на кущі 


Фото 3. Виноград Сицилія 

Всі фото, показані на цьому посту, зроблені на присадибному винограднику Олександра Гергеля в місті Полтава 18 серпня 2020 року. Грони на дату знімання врожаю фото, які достигли споживчої зрілості. 
Виноград Бананас привитий на кореневласному кущі столового винограду. Кодрянка (2 рукава 6-и рукавного віяла) і це фото другого врожаю. Прищепі третій рік. 

У винограду Сицилія кореневласний кущ, у віці 5 років третій врожай. Грони на момент фотографування достигли споживчої зрілості, що цілком відповідає строкам, заявленим оригинаторами як для Полтави в центральній частині України.

Для вияснення гідностей цих сортів, розглянемо їх характеристики, взяті із Інтернету. 

Назва форми:                                      Бананас                                    Сицилия 
Селекціонер:                                   Писанка О.М.                            Бурдак А.В. 
Батьківська пара:                      Подарок Запоріжжю х        Новий Подарок Запорожжю х 
                                                                Велес                                       Деметру 
Квітка:                                                    Ф.Ж.                           обох статей (обоєполий) 
Строк дозрівання, днів:                    115 – 120                                    115 – 125 
Сила росту кущів:                                          с  и  л  ь  н  о  р  о  с  л  і 
Грони:                                                    циліндро-конічні іноді з крилом 
Маса грон, г:                                     700 – 2000                                  700 – 1500 
Маса ягід, г:                                        10 – 14                                        15 – 20 (25) 
Розмір ягід, мм:                                    32х45                                          29х41 
Форма ягід:                                             видовжена округло-циліндрична 
Окраска ягід:                                         жовта                                  молочно-біла 
Консистенція м’якоті:                          м’ясиста, хрустка, шкірка з’їдається 
Смак ягід:                                 фруктовий гармонічний             з легким мускатом 
Стійкість до захворювань:                         с   е   р   е   д   н   я 
Стійкість до морозу:                             -23°С (потрібне укриття на зиму).
Полученные Александром ягоды крупные. По размерам они примерно равные, как и по весу. На фото 4 показаны ягоды при взвешивании. Вес их составил свыше 13 г. 


Фото 4. Взвешивание ягоды винограда Бананас и Сицилия 

Форма ягод у всех трех форм оригинальная и интересная. В обоих, форм удлиненная, но у Бананаса как бы бочкообразная, а у Сицилии ягоды сосковидные (фото 4). На Сицилию есть нарекания, что ягоды трескаются, но у Гергеля этого не было. 

По величині і формі грони майже однакові, а от смак їх відрізняється дуже, але в обох формах чудовий, гармонічний. У Бананаса смак унікальний, фруктовий з нотками похожими на смак не то банана не то дині. Я не знаю більше сортів з подібним смаком. В смаку ягід Сицилії присутній легкий мускат. М’якоть м’ясисто-соковита з деякою невеликою різницею в щільності, хрустка, яка прямо тане в ротовій порожнині, шкірка з’їдається і при їді не відчувається. 

Отримані грони по масі находились в основному в межах заявлених оригінаторами, однак у Бананаса були грони вагою 2,2 і навіть 2,35 кг, що виходить за значення вказаних в описі (700 – 2000 г). Більше кілограма були грони і у Сицилії, 1600 г, що також більше значення вказаного оригінатором. Це природно, адже форми нові, а їх тестуванням займаються любителі котрі отримали посадковий матеріал.
Як видно із фото 1 грон запилення у них проходило нормально. Стійкість до грибкових хвороб і морозу приблизно однакові. Виноградник у О. Гергеля обробляється фунгіцидами, а на зиму лоза вкривається. Тому грибкових хвороб не спостерігалось. Також не було і підмерзань лози зимою. Обидві форми гарно переносять зворотні замороки після підняття лози на шпалеру, а також весінні вранішні заморозки після набухання бруньок на початку росту бруньок при обробці їх за добу до морозів Препаратом 30 Д або Амінофростом. 

Порівняння і огляд цих форм винограду, дивіться у відео: 


 

Виходячи з вищесказаного, трудно віддати перевагу якійсь із цих двох ранніх форм винограду. Обидві форми гарні і все залежить від смакових уподобань. Але слід сказати, що на форму винограду Сицилія є нарікання про розтріскування ягід, хоча у О. Гергеля такого ще не було. Купити саджанці або живці (чубуки) можна у Олександра Гергеля. Моб. тел. для замовлення +38 (050) 18-38-048, +38 (097) 067-42-45. 

Рекомендую також подивитися наступні пости: 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий