суббота, 10 декабря 2022 г.

Виноградний кущ і його окремі органи. Надземна частина. Ч.3. Листя

ЛИСТЯ винограду грає дуже важливу роль в житті і розвитку виноградного куща. Лист – фабрика отримання поживних речовин в результаті фотосинтезу. Є листя – є врожай, немає листя – немає врожаю.
В листках формуються складні органічні сполуки, необхідні для росту і розвитку рослин. Цей процес називається фотосинтезом і проходить під впливом сонячної енергії із вуглекислого газу, води і мінеральних речовин, які поступають від кореня. 


Фото 1. Молоді листки на початку розпускання бруньки винограду Клубничний. Характерне забарвлення ізабельних сортів яке з ростом листка змінюється. Подібний окрас листки на пагоні на початку росту також у такого сорту винограду як кишмиш Юпітер США, Лідія і інших ізабельних сортів. 


Фото 2. Листок винограду Клубничний через 2 – 3 тижня після появи. Червоне по краях зійшло і весь листок зверху став зеленим. З внутрішньої сторони опушення збереглося 


Фото 3. Молоді листки на початку розпускання бруньки винограду Адмірал селекції Бурдака. Червоний окрас не хвороба а признак сорту так як і у Клубничного. 


Фото 4. Листок винограду Адмірал через 4 тижні після розпускання. Червоний окрас зійшов і він став яскраво зеленим. Через 3 – 4 тижня стане більш темнішим. 


Фото 5. Коронки пагонів винограду Адмірал через 4 тижні після розпускання бруньки. Молоді листочки мають бронзовий відтінок. 

Листки винограду дуже різноманітні по формі, окрасу, який також змінюється по мірі їх росту в процесі вегетації. На фото 1 – 5 показані листки винограду Клубничний і винограду Адмірал тоді тільки коли вони появляються і через деякий час. 

Освітленість листя грає величезну роль в процесі фотосинтезу. Листок в тіні значно гірше асимілює, тому на пагонах всередині сильно загущених кущів закладаються безплідні бруньки. В листках на південній стороні куща виробляється в декілька разів більше крохмалю, ніж на північній.
Внесення в грунт органічних добрив збільшує вміст вуглекислого газу на винограднику і тим самим сприяє збільшенню фотосинтезу. Втрата листя від грибкових захворювань веде до зниження не тільки кількості, але і якості врожаю. Всі агротехнічні заходи на винограднику повинні бути направлені на збільшення продуктивності листового апарату рослини. 

Рекомендую подивитись наступні пости: 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий