воскресенье, 4 декабря 2022 г.

Кишмиші в Полтаві. Нові і перевірені часом виногради. Вип.11

Порівняння виноградів кишмишів, безнасінних сортів і нових форм корисно для тих хто шукає відповідь на питання: „Який виноград посадить?‟, та ще щоб і був смачний.
У відео „Новый виноград и проверенный временем. Кишмиши в Полтаве. Вып.11‟ показана збірка фільмів опублікованих раніше на каналі „Виноград и сад на даче‟. Порівнюються наступні сорти і форми винограду: 


Фото 1. Безнасінний виноград Велес. Ось такі нарядні грони у цього безнасінного сорту селекції Загорулько В.В. 


Фото 2. Кишмиш Соломия селекції Загорулько В.В. Дуже великі грони (2 кг і більше) і крупна, як для кишмишів мускатна ягода вагою 6 – 8 г. Над ранній (110 – 115 днів). В Полтаві дозріває на початку серпня. 


Фото 3. Виноград Сверхранній бессемянний самий ранній кишмиш. Строк дозрівання всього 85-95 днів. В Полтаві визріває в кінці липня. Ягоди простого смаку і дуже солодкі. 


Фото 4. Ультра ранній безнасінний виноград Цимус з ягодою шикарного гармонічного цитронно-мускатного смаку. Дозріває слідом за Сверхраннім бессемянним, раніше Велеса і Соломії. 

Фото 5. Ультра ранній виноград Гелиодор з дуже великими і щільними гронами. Суцвіття цієї грони, що на фото оброблялись гібереліном на розтягування і надсічена після зав’язі на 30%. Грони бувають до 4 кг. Ягоди мускатного смаку. При вазі 6 – 8 г без насіння (1 класс), бувають і 12 г з рудиментами. 


Фото 6. Виноград кишмиш Лучистий, за смакові якості раніше вважався королем безнасінних сортів. Давній і широко розповсюджений сорт селекції Радянських вчених. Ягоди приємного мускатного смаку 3-4 г, з застосування гібереліну 6-8 г. Грони бувають більше 3 кг. 



Фото 7. Безнасінний виноград Красний невідомого походження. Дуже похожий на кишмиш Лучистий. Дозріває майже одночасно з Лучистим. Можливо його клон. 


Фото 8. Безнасінний сорт Столетіе, кишмиш із США. Дуже смачна крупна мускатна ягода 6 – 8 г, грони вагою кілограм і більше. В Полтаві дозріває на початку вересня. 


Фото 9. Безнасінний виноград Арарат. Осінній сорт з крупною ягодою 8 – 11 г приємного гармонічного смаку. 


Фото 10. Осінній безнасінний виноград Близнець селекції Калугіна В.М. Нарядні грони, крупні оригінальної форми ягоди чудового гармонічного смаку 

Всі фото приведені на цьому посту, зроблені на присадибним виноградникам Олександра Гергеля та його сусіда в місті Полтава в період з 2018 по 2021 роки при запису відео-оглядів про ці форми і сорти.

Всі ці форми і сорти Олександр Гергель і його сусід вирощують на своїх присадибних ділянках, де вони показали позитивні результати, а саме щорічні чудові врожаї. Виноградник як у О. Гергеля так і його сусіда обробляються фунгіцидами, поливні, проводяться як підживлення по листу так внесення органічних і мінеральних добрив. На зиму лози всіх кущів виноградника вкриваються. 

Порівняння цих форм винограду, дивіться у відео на ►YouTube.  

Виходячи із сказаного вище, трудно відповісти на питання: „Який виноград посадити?‟. Всі форми винограду хороші, перспективні і гідні вирощування, але вибір кожен повинен зробити сам. 

Купити саджанці або живці (чубуки) можна у Олександра Гергеля. Моб. тел. для замовлення +38 (050) 18-38-048, +38 (097) 067-42-45. 

Рекомендую також подивитися наступні публікації:



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий