суббота, 17 декабря 2022 г.

Виноград Бананас. Опис і досвід вирощування в Полтаві

Виноград Бананас – столова форма над раннього строку дозрівання з білими витягнутими ягодами з гармонічного смаку селекції Писанки О.М. 

Купити кореневласні саджанці винограду вищого сорту з добре развинутою кореневою системою і пагоном до 1 м, який можна використати для чубуків чи на прищепи у Олександра Гергеля в Полтаві. Моб. тел. +38 (050) 18-38-048, +38 (097) 067-42-45. Ціна договірна. Пересилка Новою поштою тільки в Україні.
Основною гідністю цієї вже широко відомою формою винограду селекції Писанка О.М. є дуже великі грони середньої щільності (фото 1, 2) з крупними жовтими ягодами незвичайного як для винограду смаку чи то банану чи то дині. Тому і назва БАНАНАС. На кущі і на прилавку грони виглядають нарядно і привабливо. Ось такі гідності, а недоліки цієї форми мені невідомі, можливо, комусь не сподобається фруктовий смак ягід. 


Фото 1. Конічна, середньої щільності грона винограду Бананас 17 серпня 2019 р. вирощена Олександром Гергелем в м. Полтава, Україна 


Фото 2. Грони винограду Бананас, урожай 2019 року 


Фото 3. Довжина ягоди винограду Бананас 40 мм 


Фото 4. Ягода винограду Бананас вагою більше 13 г. 

Представлені тут фото, зроблені мною на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава 17 серпня 2021 р. під час запису відео-огляду про Бананая. Грони на дату фотографування визріли повністю. Розм’якшення ягід почалося на початку серпня, 10 можна було їсти вибірково, а до 17-у визріли повністю і після фото- віде-осессії на наступний день були відправлені на ринок. 

На фото 2 показаний перший врожай на прищепі 2018 року на столовому сильнорослому сорті винограду Талісман. Прищепа вдалася, ріст пагона сильний і на наступний рік 2019, отримали гарний врожай. В 2020-у врожай був ще більший, а окремі грони були вагою більше 2 кг. 

Зі строками дозрівання винограду Бананас також все нормально. Вони цілком відповідають строкам, які заявив оригінатором, а саме 110-115 днів. Як для Полтави в центральній частині України то це середина серпня при нормальній погоді.
Ось такі характеристики цієї форми винограду взяті з Інтернету

Виноград БАНАНАС, селекції Писанки О.М. 
Строк дозрівання: ранній (110 – 115 днів). 
Сила росту кущів: сильнорослий. 
Квітка: обох статей (обоєпола). 
Маса грон: 700 – 2200 г. 
Маса ягід: 10-14 г. 
Розмір ягід: 24х41 мм. 
Форма ягід: видовжена, яйце або соскоподібна. 
Окраска ягід: жовта 
Консистенція м’якоті: м’ясиста, хрустка, шкірка з’їдається. 
Смак ягід: гармонічний, фруктовий, що нагадує банан чи диню. 
Цукристість соку, %: 15 – 17. 
Кислотність соку, г/л: 5 – 6. 
Стійкість до хвороб: – середня (потребує профілактичних обприскувань)
Стійкість до морозу: -23°С (потребує укриття).
Отримані Гергелем ягоди крупні. Як показали зважування їх вага більше 13 г, а самі великі 15 г, що в межах заявлених оригинатором характеристик 11-14 г. Колір жовтий як банан, соскоподібні (фото 3, 4, 5) або видовжені яйцеподібні. 


Фото 5. Ягода винограду і п’ять копійок 

Смак ягід винограду Казанова дуже приємний, гармонічний, фруктовий що нагадує банан чи дину. М’якуш м’ясисто-соковитий, хрусткий. Шкірка при їді не відчувається. Насіння 2-3 штуки. На дату фотографування і запису відео кісточки були окрашені. 

Квітка обох статей і як видно з фото 1 и 2 запилення пройшло нормально. Грони гарно заповнені, горошення немає, всі ягоди майже рівного розміру. Будь яких стимуляторів цвітіння або росту О. Гергель для цієї форми не використовує. 

Стійкість до грибкових хвороб можна вважати середньою. Признаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти мілдью і оїдіума. 

Лоза визріває добре, чубуки укорінюються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. Врожайність висока. Форма закладає по 2 грони на пагін, буває по 3. Оскільки грони можуть дуже великі, то при нормуванні врожаю гронами краще залишати по одній на пагін. При вирощуванні грон вагою більше 2 кг та отримання крупної ягоди потрібно на два плодоносних пагона залишати один пагін без грон.
Заявлена морозостійкість мінус 23ºС, як і в решти форм селекції Писанки О.М., наприклад Динька, Полонез 50 або кишмиш Цимус. Тобто на зиму лозу потрібно вкривати. Грунт на винограднику у А. Гергеля суглинок с глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник укривний і поливний (крапельна система с дренажами). Поливи кущів робиться по мірі необхідності в залежності від погоди. За допомогою капельної системи в дренажі робиться і коренева підкормка мінеральними добривами. 

Кущ, на який привитий виноград Бананас (два рукава) кореневласний, сорту винограду Талісман. Формування куща віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина рукавів вмісті з плодовою стрілкою близько половини відстані між кущами. Наприклад якщо відстань між кущами 3 м, то довжина рукава 1,5 – 12 м, а стрілки 1,5 – 1 м. Все визначає сила росту куща і при значній силі росту для недопущення жирування зону плодоношення роблять підсилено, по дві стрілки. 

Зона плодоношення розташовується над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і обрізати дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. Таке формування має достатній запас старої деревини, щоб вирощувати крупні грони з великими ягодами. 

На завершення можна сказати, що виноград Басанова – хороший виноград, жовтий виноград, смачний виноград, однак новий і потребує подальшого спостереження і вивчення. 
Відгук про цю форму винограду Писанки О.М. дивіться у відео, записаного на винограднику 
О. Гергеля два роки підряд: 



Рекомендую також подивитись наступні публікації про нові порівняно форми винограду, які вирощує О. Гергель: 


Комментариев нет:

Отправить комментарий