суббота, 7 января 2023 г.

Виноград Айсберг. Опис, фото і досвід вирощування в Полтаві

Виноград Айсберг – столова форма надраннього строку дозрівання з білими витягнутими ягодами з червоним кінчиком гармонічного смаку селекції Калугіна В.М.
Основні гідності цієї порівняно нової форми винограду селекції Калугіна В.М. – святковий вигляд великих грон (фото 1) з ягодами шикарного гармонічного сортового смаку і надранні строки дозрівання (110-115 днів). Грони (фото 1) і ягоди великі (фото 2). Виглядають як на прилавку, так і на кущі яскраво, святково (фото 1, 3) навіть в тіні. Ось такі гідності винограду Айсберг. Недоліки її мені невідомі. По зовнішньому вигляду ягоди винограду Айсберг дуже схожі на виноград Дніпровська Рів’єра (фото 4), а ось за смаком відрізняються. В ягодах Дніпровської Рів’єри присутній легкий мускат. 


Фото 1. Конічна, середньої щільності грона винограду Айсберг 4 вересня 2020 р. 


Фото 2. Зважування ягід винограду Айсберг 


Фото 3. Стиглі сигнальні грони винограду Айсберг 4 вересня 2020 р на прищепі кореневласного куща столового сорту Кодрянка 

Представлені тут фото, зроблені мною на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Грони на дату знімання фото 4 вересня достигли споживчої стиглості. Враховуючи те, що в 2020 році в в’язку з погодою була затримка розвитку рослин на 2 тижня, то строк дозрівання грон цілком відповідає строкам, заявленим оригинатором в 110-115 днів, як для Полтави в центральній частині України. 

Як видно з фото по формі грони конічні, іноді з крилом, середньої щільності. По вазі отримані грони (700 – 900 г) знаходяться в межах характеристик даних селекціонером. Грон вагою 1300 г тоді не було, але це перше сигнальне плодоношення на прищепі минулого року.
Ось такі характеристики цієї форми винограду взяті з Інтернету: 
Виноград АЙСБЕРГ, селекції Калугіна В.М. 
Строк дозрівання: надранній (110 – 115 днів). 
Сила росту кущів: сильнорослі. 
Квітка: обох статей (обоє пола). 
Маса грон: 700 – 1300 г. 
Маса ягід: 16-20 г. 
Розмір ягід: 24х48 мм. 
Форма ягід: витягнута, соскоподібна. 
Окраска ягід: біла з рожевим кінчиком. 
Консистенція м’якоті: м’ясисто-соковита, хрустка, шкірка з’їдається. 
Смак ягід: гармонічний, сортовий. 
Цукристість соку, %: 16 – 18. 
Кислотність соку, г/л: 5 – 6. 
Стійкість до грибкових захворювань: – середня. 
Стійкість до морозу: -23°С (потребує укриття).
Отримані Гергелем ягоди великі. Їх вага в сигнальних гронах була 11 г, що менше навіть нижньої границі меж, заявлених характеристик 16-20 г. По кольору білі з червоним кінчиком, соскоподібні. Дуже схожі на ягоди винограду Дніпровська Рів’єра (фото 4), але від останніх відрізняються більш розмитою окраскою кінчика, а саме головне відрізняються за смаком. 


Фото 4. Виноград Дніпровська Рів’єра того ж селекціонера дуже схожі на Айсберг 

Смак ягід Айсберга дуже приємний, гармонічний, з шикарним сортовим виноградним присмаком. У Дніпровської Рив’єри в ягодах відчувається легкий мускат. М’якоть м’ясиста-соковита, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. Кісточок 2-3 штуки. На дату знімання фото і запису відео-огляду окрасились, але споживчої стиглості ще не достигли. 

Квітка обох статей і як видно з фото 1 та 3 запилення суцвіть пройшло нормально. Грони добре заповнені, горошіння немає, всі ягоди одного розміру. Будь яких стимуляторів цвітіння чи росту О. Гергель на цій формі не використовував.
Стійкість до грибкових хвороб можна вважати середньою. Признаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти мілдью і оїдіума. 

Лоза визріває добре, живці укорінюються також добре, перевірено О. Гергелем при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання в свіжому вигляді. Врожайність висока. Форма закладає по 2 грони на пагін, буває по 3. Оскільки грони можуть бути дуже великі, то при нормуванні врожаю краще залишати по одній на пагін. 

Заявлена стійкість до морозу мінус 23ºС, як і в інших формах селекції Калугіна В.М., наприклад Дніпровська Рів’єра чи Алвика, Торнадо, Рембо і т.д. Тобто на зиму лозу потрібно вкривати. Грунт на винограднику у О. Гергеля суглинок з глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник укривний і поливний (крапельна система с дренажами). Поливи кущів робиться по мірі необхідності в залежності від погоди. За допомогою крапельної системи в дренажі здійснюється і кореневе підживлення мінеральними добривами. 

Кущ, на який привитий виноград Айсберг (один рукав) кореневласний, столового сорту Кодрянка. Формування куща віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина рукавів до 2 м, далі плодова стрілка довжиною до 1,5м. Все визначається силою росту кущів. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і зробити обрізку дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. Таке формування має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати крупні грони з великими ягодами. 

На закінчення можна сказати, що виноград Айсберг – хороший виноград, смачний виноград, однак новий і потребує подальшого спостереження і вивчення. Відгук про цю форму винограду Калугіна В.М. дивіться у відео, знятого на винограднику О. Гергеля.: „Виноград Айсберг, селекции Калугина. Виноград 2020‟. https://youtu.be/LrFj8V9HzG0 

Купити кореневласні саджанці винограду вищого сорту з добре розвинутою кореневою системою і пагоном довжиною до 1 м, котрий можна використати для чубуків, можливо у Олександра Гергеля в Полтаві. Моб. телефони для замовлення: +38 (050) 18-38-048, +38 (097) 067-42-45. Пересилка Новою поштою тільки в Україні. Ціни на саджанці, їх номенклатура вказані у: „Каталозі саджанців винограду О. Гергеля‟. 

Дивіться також: 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий