воскресенье, 22 января 2023 г.

Виноград Соломія. Опис і досвід вирощування в Полтаві

Виноград Соломія – безнасінна форма 1-го класу безнасінності, селекції Загорулько В.В., надраннього строку дозрівання зі смачними ягодами мускатного смаку.
Основні гідності цієї порівняно нової форми безнасінного винограду – крупна ягода 1 класу безнасінності (3) мускатний смак і надранній строк вистигання. Грони у Соломії, як і у всіх формах винограду селекції Загорулько В.В. дуже великі, конічні, іноді з крилом (1), а по довжині можуть бути більшими половину руки дорослого чоловіка (2). 


Фото 1. Грона винограду Соломія з крилом 

Представлені тут фото 1, 2, 3, 4 зроблені мною 30 липня 2019 року на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Грони на дату знімання фото були майже стиглі. Повністю вистигли до 5 серпня. Це підтверджує надранні строки дозрівання, як для центральної частини України, де розташована і Полтава. Із безнасінневих сортів раніше Соломії в Полтаві вистигає лише Сверхранній бессемянний, селекції НДІ Магарач. За ним вистигає к-ш Велес, к-ш Гелиодор, к-ш Коринка одночасно з Соломією. Це із тих сортів і форм, що вирощує О. Гергель.
Характеристики цієї форми винограду взяті із Інтернету: 

Виноград к-ш Соломія [Аркадія х Велес], селекції Загорулько В.В., Україна. 
Строк дозрівання, (днів): надранній (110 – 115). 
Квітка: обох статей. 
Сила росту кущів: сильнорослі. 
Маса грон, г: 800 – 2000. 
Маса ягід, г: 4 – 5. 
Розмір ягід, мм: 25х20. 
Окраска ягід: зелена. 
М’якоть: м’ясисто-соковита, хрустка. 
Смак ягід: мускатний. 
Клас безнасінності: 1. 
Цукристість, %: 18 – 20.  
Кислотність, г/л: 5 – 7. 
Стійкість до грибкових хвороб: середня.                           
Стійкість до морозу: -21°С (на зиму треба укривати). 


Фото 2. Порівняння грони винограду Соломія з рукою 


Фото 3. Зважування ягід винограду Соломія (три розрізаних ягоди), які вирощені з застосуванням гиббереллиновой кислоти 

Отримані ягід Соломії як для безнасінних сортів крупні (більше 4 г). На фото 3, 4 показані ягоди, вирощені як з застосуванням гіберелінової кислоти (ГК), так и без неї (2 кущі. Один із них обробляється, другий ні). Як бачимо, вага ягід мало відрізняється з застосуванням ГК. Вони крупніші, але не набагато. На винограду к-ш Юпітер США чи Велесе застосування ГК дозволяє збільшити вагу ягід майже в 2 рази, а на Соломії збільшення ягід склало всього на 10%.
На фото 3 показані половинки ягід, звідки видно, що в них відсутні будь які рудименти, що підтверджує 1 клас безнасінності. Ці ягоди отримані з застосуванням ГК (обприскувались суцвіття по закінченню цвітіння). В ягодах, вирощених без ГК, рудименти також були відсутні. Фото цих ягід немає, але відсутність рудиментів ви можете бачити подивившись відгук-відео про виноград Соломія, посилання для перегляду відео буде далі. 


Фото 4. Зважування ягід винограду Соломія, які вирощені без застосування гіберелінової кислоти 

Смак ягід приємний гармонічний, з шикарним мускатом. Мускат в ягодах Соломії чітко виражений, але не різкий як наприклад, у Цимуса. Тому він сподобається кожному, хто покуштує ці ягоди. М’якоть м’ясисто-соковита, мармеладна, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. 

Квітка обох статей і як видно з фото запилення пройшло нормально. Грони гарно заповнені, гороху немає, ягоди рівного розміру. Такої якості грони були отримані і в 2020 і в 2021 роках. Все це говорить про надійність форми винограду Соломія.
Кущ винограду Соломія кореневласний. Формовка 4-х рукавне віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина плодової стрілки і рукавів близько половини відстані між кущами, а саме від 1,2 м до 1,5м. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і обрізати дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. Така формовка має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати великі грони з крупною ягодою. 

Стійкість до грибкових хвороб можна вважати середньою. Ознаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти антракнозу, мілдью, оїдіума і всяких гнилей. 

Заявлена стійкість до морозу мінус 21ºС, як наприклад у Лівії чи к-ша Велес. Тобто на зиму лозу треба вкривати. Грунт суглинок з глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник поливний і укривний. 

Лоза визріває гарно, живці укорінюються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. До 2-х тижнів урожай гарно зберігається на кущі. 

Оси ягоду не били и вони не лопались за всі роки вирощування (2017 – 2022 рр.). 

На закінчення можна сказати, що цей червоний виноград Соломия – хороший виноград, смачний виноград, та ще й без кісточок. Вирощувати його слід. 

Відео-відгук про цю форму винограду Загорулько В.В., а також порівняння її іншими з іншими кишмишами можна подивитись у відео, знятого на винограднику О. Гергеля: 

 

Дивіться також: 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий