пятница, 6 января 2023 г.

Виноград Казанова. Опис, фото і досвід вирощування в Полтаві

Виноград Казанова – столова форма надраннього строку дозрівання з червоними витягнутими ягодами оригінальної форми і чудового гармонічного смаку, селекції Шульги О.І.
Основні гідності цієї порівняно нової форми винограду, селекції Шульги О.І. – нарядний вигляд великих грон (фото 1, 2) з великими ягодами шикарного гармонічного сортового смаку і ранні строки дозрівання. Грони, як і ягоди великі (фото 3, 18 г) і виглядають нарядно навіть в тіні листя. Ось такі гідності цієї форми винограду. Недоліки мені невідомі. 


Фото 1. Конічні, середньої щільності грони винограду Казанова 24 вересня 2021 р. 


Фото 2. Кулеподібні, середньої щільності грони винограду Казанова 24 вересня 2021 р. 


Фото 3. Зважування однієї самої великої ягоди винограду Казанова врожаю 2021 р. В м. Полтава на винограднику О. Гергеля. Середня вага ягід 16 г. 

Представлені тут фото, зроблені мною на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Грони на дату знімання фото 24 вересня, достигли споживчої зрілості. Це другий врожай. Перші сигналки були отримані в 2020-у році і були стиглі на початку вересня. В 2021 р. вистигання затрималося із-за погоди як мінімум на 3 тижні. Однак із отриманих на протязі 2-х років врожаїв можна з впевненістю зробити висновок, що строк дозрівання грон винограду Казанова цілком відповідає строкам, які заявив оригинатор, а саме 115-120 днів. З такими строками вистигає виноград в м. Полтава в центральній частині України. 

Як видно з фото 1 і 2 грони середньо щільні, по формі конічні (фото 1), іноді без форми чи кулеподібні (фото 2). По вазі отримані грони від 600 до 800 г. Вагою більше 1000 г ще не було.
Ось такі характеристики цієї форми винограду взяті із Інтернету: 

Виноград КАЗАНОВА, селекції Шульги О.І. 
Строк дозрівання: ранній (115 – 120 днів). 
Сила росту кущів: сильнорослі. 
Квітка: обох статей (обоє пола). 
Маса грон: 700 – 1600 г. 
Маса ягід: 15 – 20 г. 
Розмір ягід: 24х48 мм. 
Форма ягід: витягнута, яйце- або соскоподібна. 
Окраска ягід: червона. 
Консистенція м’якоті: м’ясиста, хрустка, шкірка з’їдається. 
Смак ягід: гармонічний з мускатом. 
Цукристість, %: 15 – 17. 
Кислотність, г/л: 5 – 6. 
Стійкість до грибкових хвороб: – середня. 
Стійкість до морозу: -23°С (потребує укриття на зиму).
Отримані в м. Полтава О. Гергелем ягоди крупні. Їх середня вага 16 г, а самі великі 18 г, що в межах заявлених оригинатором характеристик 15 – 20 г. Ягоди червоного кольору, соскоподібні (фото 3) або витягнуті яйцеподібні (фото 4). 


Фото 4. Яйцеподібні ягоди винограду Казанова 

Смак ягід винограду Казанова дуже приємний, гармонічний, з шикарним ненав'язливим мускатом. М’якуш м’ясисто-соковитий, хрусткий. Шкірка при їді не відчувається. Кісточок 2-3 штуки. На дату знімання фото і запису відео насіння було окрашене але біологічної стиглості ще не отримало. 

Квітка обох статей. Як видно з фото 1, 3 запилення суцвіть і зав’язь ягід тоді і в 2022 році пройшли нормально. Грони гарно заповнені, горошення немає, всі ягоди майже однакового розміру. Будь-яких стимуляторів цвітіння чи росту О. Гергель для цієї форми не використовує. 

Стійкість до грибкових хвороб можна рахувати середньою. Признаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти антракнозу, мілдью, оїдіуму та інших грибкових хвороб. Лоза визріває гарно, живці (чубуки) укореняються також добре, перевірено Гергелем при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання в свіжому вигляді. Врожайність висока. Форма закладає по 2 грони на пагін, буває і 3, але рідко. Оскільки грони можуть бути дуже великі, то при нормуванні врожаю гронами краще залишати по одній на пагін.

Заявлена стійкість до морозу мінус 23ºС. Тобто на зиму лозу потрібно знімати зі шпалери, класти на землю і вкривати. Грунт на винограднику у О. Гергеля суглинок з глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник укривний і поливний (крапельна система з дренажами). Поливи кущів робляться по мірі необхідності в залежності від погоди. Одночасно з поливами через крапельну систему і дренажі здійснюються кореневі підживлення мінеральними добривами. 

Кущ, на який привитий виноград Казанова (один рукав) кореневласний. Формування куща віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга. Довжина рукавів до 2 м, далі стрілка довжиною до 1,5м. Їх довжина визначається силою росту куща. Зона плодоношення розташовується над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і робити обрізку дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. Таке формування має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати великі грони з крупними ягодами. 

На закінчення можна сказати, що виноград Казанова – хороший виноград, смачний виноград, однак новий і потребує подальшого спостереження і вивчення. 

Відгук про форму винограду Шульги О.І. дивіться у відео, яке записане на винограднику О. Гергеля в 2020 році: „Новый виноград. Виноград Казанова. Виноград Красава‟. 

В 2021 році виноград Казанова показаний в наступному відео: 

Купити кореневласні саджанці винограду вищого сорту з добре розвинутою кореневою системою і пагоном довжиною до 1 м, котрий можна використати для чубуків, можливо у Олександра Гергеля в Полтаві. Моб. телефони для замовлення: +38 (050) 18-38-048, +38 (097) 067-42-45. Пересилка Новою поштою тільки в Україні. Ціни на саджанці, їх номенклатура вказані у: „Каталозі саджанців винограду О. Гергеля‟.  

Дивіться також: 

 

1 комментарий:

  1. Дозрівання 24 вересня, то це не надранній і, навіть ,не ранній сорт ( вірніше форма)винограду.

    ОтветитьУдалить