среда, 18 января 2023 г.

Виноград Карнавал. Опис і фото сорту. Досвід вирощування

Виноград Карнавал – столова форма раннього строку дозрівання з червоними ягодами оригінальної форми гармонічного смаку, селекції Павловського Є.Г.
Основними гідностями цієї порівняно нової форми винограду є нарядний вид грон (1) і крупні ягоди (2) оригінальної форми приємного гармонічного смаку. Грони великі, до кілограма, мають нарядний і привабливий вигляд навіть в тіні листя (1, 3). 
Недоліком цієї форми є те, що в деяких регіонах України лопаються ягоди. Особливо багато нарікань з західних районів України, хоча в Полтаві за три роки з 2020-го і по 2022 у О. Гергеля трску ягід не було. 


Фото 1. Грона винограду Карнавал в пахмурний день виглядає нарядно 


Фото 2. Зважування ягоди винограду Карнавал 


Фото 3. Грони винограду Карнавал. На кожному пагоні по 2 грони вагою 400 – 700 г 

Представлені тут фото зроблені мною 18 вересня 2020 року на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Грони на дату знімання фото були на стадії споживчої зрілості, а може навіть і трохи передержані. Як для заявлених оригинатором ранніх строків вистигання, то це трохи пізно для Полтави в центральній частині України. Затримку вистигання можна пояснювати тим, що це перше плодоношення прищепи зі значним навантаженням. На кожному пагоні по 2 грони загальною вагою більше кілограма. По формі грони конічні, середньої щільності. 

Показані на фото грони – перший врожай на прищепі минулого року на кореневласному кущі. Прищепа на одному із рукавів 4-х рукавного віяла. Кущу близько 8 років, а прищепі 1 рік.

Характеристики форми винограду взяті із Інтернету: 

Виноград КАРНАВАЛ, селекції Павловського Є.Г. 
Строк вистигання: ранній (115– 125 днів). 
Квітка: обох статей. 
Сила росту кущів: сильнорослі. 
Грони: середньої щільності. 
Маса грон, г: 500 – 1000. 
Маса ягід, г: 10 – 16. 
Розмір ягід, мм: до 40. 
Окраска ягід: червона. 
Консистенція м’якоті: м’ясисто-щільна, хрустка. 
Смак ягоди: гармонічний. 
Цукристість, %: 16 – 18. 
Кислотність, г/л: 6 – 7. 
Стійкість до грибкових хвороб: середня. 
Стійкість до морозу: -23°С (потребує укриття).
Отримані ягоди першого врожаю достатньо великі (9,7 г, фото 2), але до заявленої оригинатором ваги 12 – 14 г не дотягують, хоча кущ не молодий з достатнім запасом старої деревини. Форма винограду Карнавал нова, подивимося що вона видасть в майбутні роки. По кольору і формі ягоди цілком відповідають заявленим. Колір темно-червоний, а форма оригінальна – витягнута, трохи вигнута в середині. 

Смак ягід приємний, гармонічний, з виноградним сортовим присмаком. М’якоть щільна, м’ясиста, хрустка, тане в роті при їді. Шкірка при їді не відчувається. Кісточок 2-3 штуки і на дату знімання фото і запису відео почорніли, значить достигли біологічної зрілості. 

Квітка обох статей і як видно з фото 1 та 4 запилення пройшло нормально. Грони добре заповнені, горошення немає, ягоди рівного розміру. Таке ж опилення було і в наступному 2021 році. Будь яких стимуляторів цвітіння чи росту О. Гергель для цієї форми не використовував.
Стійкість до грибкових хвороб можна вважати середньою. Ознаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти мілдью і оїдіума. 

Лоза визріває добре, живці укореняються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. Врожайність висока. Форма закладає по 2 суцвіття на пагін (фото 3), буває і по 3. 

Заявлена стійкість до морозу мінус 23ºС, як і в інших формах селекції Павловського Є.Г., наприклад Байконур, П’амяті учителя і інших. Тобто на зиму лозу треба вкривати. Грунт на винограднику у О. Гергеля суглинок з глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник укривний і поливний (крапельна система з дренажами). Поливи кущів здійснюються по мірі необхідності в залежності від погоди. За допомогою крапельної системи в дренажі робляться кореневі підживлення мінеральними добривами. 

Формування куща, на який прищеплений виноград Карнавал 4-х рукавне віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина рукавів до 2 м, далі плодова стрілка довжиною до 1,5м. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як формувати такий кущ і обрізати дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟.  Така формовка має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати великі грони з крупною ягодою. 

На закінчення можна сказати, що цей червоний виноград Карнавал – хороший виноград, смачний виноград, надійний. Вирощувати його слід із-за великих і нарядних грон з великими ягодами гармонічного смаку, раннього строку дозрівання, високої врожайності і надійності. 

Відгук-відео про цю форму винограду Павловського Є.Г. можна дивіться у відео, знятого в 2019 році на винограднику О. Гергеля.: „Новый виноград Карнавал Павловского Е.Г. Отзыв о винограде‟.  

Порівняння з іншими формами є у наступному відео: „Какой виноград посадить: Карнавал, Подарок Ирине, Рубиновый юбилей?‟. 

Дивіться також: 
 

4 комментария:

  1. Так Вальок це сорт Вишнивецького.

    ОтветитьУдалить
  2. Так точно. Дякую за уважне читання і знання форм винограду.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрий день , у Вас можна купити виноград сорт кудерка ... 0681843480

      Удалить
    2. Добрий день. Саджанців немає. Черенків скільки угодно буде в листопаді. Напешіть тоді мені, якщо не передумаєте.

      Удалить