понедельник, 30 января 2023 г.

Посадка винограду саджанцем. Рекомендації О. Гергеля

Посадка саджанців в аматорському виноградарстві – складний процес до якого треба віднестися з повною відповідальністю, адже як посадиш, так і ростиме.
Недотримання рекомендацій по посадці негативно відобразиться на якості врожаю винограду в майбутньому. Цей матеріал взятий із брошури Олександра Гергеля [1], з доповненнями В.М. Ісаєнко. 


Рис. 1. Заповнення посадочної ями грунтом з добривами і розташуванням саджанця винограду в посадочній ямі

Посадку винограду краще робити восени, але можна і весною. Осінню висаджують саджанці які добре визріли з кінця вересня до початку зими, тобто до замерзання грунту. 

Весною – при настанні стійкої теплої погоди і середньодобової температури +10ºС (так вважає О. Гергель). Однак я робив свої весняні посадки зразу після повного розмерзання грунту, а осінні навіть у грудні при умові відсутності промерзання грунту згідно рекомендацій [2], стор. 117.

В любому випадку, коли б ви не виконували посадку – робити її краще в зарані підготовлені ями чи траншеї. Їх мінімальна глибина повинна бути не менше 80 см, а відстань між кущами – 2,5-3 м і 2,5 м між рядами. На рис. 1 показано, як треба садити саджанець винограду і як повинна бути заповнена посадочна яма. 

При копані посадочної ями верхній родючий шар відкладається в сторону, а нижній (глину) по можливості замінити чорноземом. Посадочна яма умовно розділена на декілька шарів:
1. Нижній шар – це суміш родючої землі, перегною, добрива і при необхідності річного піску. 

Знадобиться 5 відер перегною, 300 г суперфосфату, 150 г сірчанокислого калію. Якщо грунт важкий, то треба добавити 4 відра річного піску. Все це перемішати і укласти на дно ями, після чого залити водою. 

2. Для другого шару знадобиться суміш грунту із 4 відер чорнозему і 1 відра річного піску. В результаті повинна залишитися яма глибиною 40 см. В центр ями насипаємо бугорок і встановлюємо на нього саджанець, корінці розправляємо вниз. Потім засипаємо його землею до однорічного приросту, добре втрамбовуємо і поливаємо водою. На фото 1. показані посаджений саджанець залитий водою. 


Фото 1. Саджанець винограду посаджений і залитий водою 


Фото 2. Саджанець винограду вкритий землею на зиму 

Остаток ями (лунка, приблизно 20-25 см глибиною, див. рис.1) не засипаємо до осені при посадці весною і до укриття на зиму при посадці восени. Перед укриттям лунку засипаємо. Весною ці 20-25 см потрібно відрити, щоб утворилася лунка діаметром 60-70 см в яку перші 2 роки його поливаємо. 

Поливати молодий кущ в лунку можна до трьох років. Поливати після посадки слід із розрахунку 10 л води на один саджанець, 

1 раз на тиждень протязі місяця, потім виходячи із стану грунту.

При посадці саджанця осінню в зоні рискованого виноградарства, наприклад, в центрі України, саджанець на зиму вкриваємо. Найпростіший і дуже надійний спосіб, який гарантує зберігання бруньок і молодої лози приросту, це засипати землею. Робиться це так. Поряд з саджанцем вставляємо одну або дві палки (щоб весною при відкопуванні було видно, де знаходиться пагін), засипаємо повністю, на рівні з землею посадочної ями, а над саджанцем насипаємо бугорок землі висотою до 30-40 см. 

З осені другого року росту починається формування куща винограду. Робити це треба обов’язково, якщо хочете отримувати відмінні врожаї. Як це робити дивіться в наступній публікації: „Обрізка винограду. Формування кущів з віддаленою зоною плодоношення‟ (наступний розділ брошури). 

Повністю процес посадки саджанця показаний у відео: „Виноград 2018. Посадка саженца винограда‟ на прикладі форми винограду Рубіновий Юбілей селекції Крайнова В.М. 

Перед посадкою придбаний саджанець винограду треба підготувати. 

Крім посадки, в брошурі коротко описаний процес формовки куща винограду на протязі перших трьох років після посадки. 

Література: 1. А. Гергель. „Выращиваем виноград вместе‟. Самиздат, Полтава, 2018 г. 

2. В.И. Якушевич, В.А. Кочеткова и др. „Плодовые, ягодные культуры и технология их возделывания‟. Учебник для техникумов. Рецензент доктор сельськохозяйственных наук В.А. Потапов. Изд. ВО „Агропромиздат‟, 1988 г.

Дивіться також:

- „Обрізка винограду. Формування кущів з віддаленоюзоною плодоношення‟.

Комментариев нет:

Отправить комментарий