вторник, 17 января 2023 г.

Виноград Сенсація. Опис сорту і досвід вирощування в Полтаві

Виноград Сенсація – столова форма надраннього строку дозрівання з видовженими жовто-рожевими або рожевими ягодами гармонічного смаку селекції Капелюшного В.У.
Основними гідностями цієї вже не нової форми винограду – дуже нарядний вид крупних грон (1, 3, 5) і дуже великі ягоди (2) витягнутої, пальцеподібної форми приємного гармонічного смаку. Грони великі, окремі більше 3,3 кілограма, мають нарядний вигляд, особливо на сонці (1). Ось такі гідності, а недоліки мені невідомі. 

Грони і ягоди похожі на виноград Преображеніє селекції Крайнова В.Н. Виноград Преображеніє отримав дуже широке розповсюдження, а про Сенсацію якось незаслужено забули. 


Фото 1. Грона винограду Сенсація має нарядний і привабливий вигляд 


Фото 2. Вимірювання довжини ягоди винограду Сенсація, 51 мм 


Фото 3. Грони винограду Сенсація 


Фото 4. Грони винограду Преображенія 

Представлені тут фото, зроблені мною 1 вересня 2018 року на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Якщо порівняти фото 1 і 4, то з врахуванням поправки на те, що грони винограду Преображеніє в тіні листя, можна бачити велику схожість цих форм винограду селекції Капелюшного В.У. і Крайнова В.М. 

Грони на дату знімання фото не тільки достигли споживчої зрілості, але і трохи передержані на кущі. Таким чином їх строк дозрівання відповідають строкам заявленим оригинатором (110-115 днів), як для Полтави. Як видно з фото по формі грони циліндро-конічні і конічні, середньої щільності, іноді рихлі. 

Показані на фото грони винограду Сенсація і Преображеніє вирощені на кореневласних кущах. Формовка 4-х рукавне віяло. Кущу 8 років. По заяві О. Гергеля виноград Сенсація більш урожайний чим Преображеніє. В іншому ці обидві форми по зовнішньому вигляді майже ідентичні.

Характеристики цієї форми винограду взяті з Інтернету: 

Виноград СЕНСАЦИЯ [Талісман х Різамат], селекції Капелюшного В.У. 
Строк дозрівання: надранній (110 - 115 днів). 
Кущі: сильнорослі. 
Квітка: обох статей. 
Грони: рихлі або середньощільні, конічні і циліндро-конічні. 
Маса грон: 700-1500 г, окремі до 3,3 кг. 
Ягоди: овально-продовгуваті, жовто-рожеві і рожеві, при повній зрілості становляться червоними. 
Маса ягід: 16-22 г (55х25 мм). 
М’якоть: м’ясисто-соковита. 
Шкірка: середньої щільності, з’їдається. 
Смак ягід: гармонічний, приємний, з легким мускатним присмаком. 
Насіння: крупні, 2-3 шт. 
Цукристість (%): 16-17. 
Кислотність (г/л): 5-6. 
Стійкість до хвороб: до сірої гнилі, мілдью і оїдіуму 2,5 бали. 
Стійкість до морозу: -24°С (потребує укриття).

Отримані ягоди великі, довжиною більше 5 см (51 мм, фото 2). По кольору і формі ягоди цілком відповідають характеристикам. В 2018 році ягоди були жовто-рожеві, а в 2020 році майже червоно-рожеві. По формі ягоди овально-витягнуті, на подобу пальця мізинця (дамський пальчик). 


Фото 5. Виноград Сенсація 19 серпня 2020 року. 

Смак ягід приємний, гармонічний, с виноградним сортовим присмаком. М’якоть щільна, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. Насіння 2-3 штуки і на дату знімання фото та запису відео почорніли, тобто достигли біологічної зрілості. 

Квітка обох статей і як видно з фото 1, 3 та 5 запилення пройшло нормально. Грони добре заповнені, горошения немає, ягоди рівного розміру. Таке ж опилення було і в 2020 році. Будь-яких стимуляторів цвітіння чи росту О. Гергель для цієї форми не використовував.
Стійкість до грибкових хвороб можна вважати вище середньої. Признаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти мілдью і оїдіума. 

Лоза визріває добре, живці укорінюються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. Врожайність висока. На кожному пагоні як мінімум появляється по 2 суцвіття, буває і по 3. Оскільки грони великі, то нормування врожаю гронами обов’язкове. 

Заявлена стійкість до морозу мінус 23ºС, як і в інших формах винограду селекції Капелюшного В.У., наприклад Хелени чи Юліана. Тобто на зиму лозу потрібно вкривати. Грунт на винограднику у О. Гергеля суглинок з глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник укривний і поливний (крапельна система з дренажами). Поливи кущів робляться по мері необхідності в залежності від погоди. За допомогою крапельної системи в дренажі здійснюється коренева підкормка мінеральними добривами. 

Формовка кущів віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина рукавів до 2 м, далі плодова стрілка довжиною до 1,5м. Все визначається силою росту куща. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і обрізати дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. Така формовка має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати великі грони з великими ягодами. 

На закінчення можна сказати, що цей жовто-рожевий виноград Сенсація – хороший виноград, смачний виноград, перевірений роками. Вирощувати його слід із-за великих і нарядних грон з великими ягодами гармонічного смаку, надраннього строку дозрівання, високої врожайності і надійності. 

Відео-відгук про цю форму винограду Капелюшного В.У. можна подивитись у відео, знятого в 2019 році на винограднику О. Гергеля: „ Виноград 2018. Виноград Сенсация в Полтаве‟. 

Дивіться також: 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий