среда, 11 января 2023 г.

Вирощуємо виноград на формовці типу віяло

Вирощування винограду з використанням формовки типу віяло широко використовується в зоні ризикованого виноградарства для можливості укривання лози на зиму.
Формовки типу віяло також розповсюджені при використанні методу інтенсивного плодоношення, і зручні для отримання посадочного матеріалу, заготівлі живців на саджанці. 

Зручність укриття виноградної лози на зиму в процесі вирощування винограду, ріст потужних довгих пагонів на високій вертикальній шпалері для живців – основна вигода формовки типу віяло. Восени перед наступом зимових холодів кущі обрізають. Лозу, що залишилася на кущі складають в джгути, котрі кладуть на землю вздовж ряду. При вирощуванні винограду на дачній чи присадибній ділянці джгут виноградної лози можна скрутити в кільце. 


Рис. 1. Шпалери для вирощування винограду: а) – одноплощинна , б) – двоплощинна 

В залежності від інтенсивності росту куща віяло формують з числом рукавів від двох до восьми. Формовок типу віяло з кількістю рукавів більше 8 я не бачив, можливо і є. Найбільше розповсюдження на дачних і присадибних виноградниках на Полтавщині отримали 4-ох рукавні формовки. Вони в основному використовуються для укривних сортів винограду середньої сили росту, а також, для сильнорослих сортів на збіднених грунтах. Для сильнорослих же сортів на родючих грунтах багатих гумусом і поливних виноградниках краще використовувати віяло з 8 рукавами і двоплощинна шпалеру.
В якості опори для виноградної рослини при формовці віяло з числом рукавів до шести як правило, використовують одноплощинну шпалеру (рис. 1а), а для віяла з числом рукавів 6 – 8 краще підходить шпалера з двома площинами, наприклад V-подібна (рис. 1б). 

Сформоване 4-ех рукавне віяло схематично показане на рис. 3а и 3б. Це саме те формування виноградного куща, яке треба отримати в перші 3 – 4 роки після посадки саджанця. Як видно з рисунка, віяло складається із рукавів і плодових ланок (см. рис.3б). Задача рукавів з’єднувати плодові ланки з коренем рослини, а задача плодової ланки – дати врожай. 

Порядок формування віяльних формовок в процесі вирощуванні винограду широко освітлений в літературі і на виноградних сайтах. Цю статтю я написав на прохання моїх читачів і щоб поділитися власним досвідом. Опишу, як я це робив у себе на дачі. 

Для виконання дій описаних нижче Ви повинні вже мати саджанці винограду. Шпалеру поки можна не ставити, вона знадобиться на третій рік вирощування виноградного куща. 

На вирощування і формування віяла з 4-ма рукавами із готового саджанця при нормальному протіканні процесу потрібно як мінімум 3 роки. Може знадобитися і більше часу при виникненні непередбачених ситуацій, про які я розповім в наступній статті.
Стадії вирощування віяла із 4-х рукавів наглядно показані на рис. 2 і 3. Суть їх наступна: 

1. Перший рік, весна. Здійснюємо посадку саджанця винограду в зарані підготовлену посадочну яму. Яму загортаємо не повністю, а кругом саджанця залишаємо приямок (лунку) глибиною 15 – 20 см, діаметром 50 - 60 см. Приямок треба для поливів і для того, щоб грунт в області кореня краще прогрівався і саджанець швидше ріс. Лунка також запобігає утворенню росяних коренів. 

Саджанець може бути посаджений і восени, значення це не має, але тоді весною приямок треба зробити. В обох варіантах посадки саджанця хороші результати будуть отримані при дотриманні технології посадки і якісного посадочного матеріалу. 

Далі, незалежно від того, наскільки потужні були пагони у саджанця обрізаємо їх залишивши 2, максимум 3 вічка (дивись рис. 2). Обрізку краще робити весною зразу при посадці саджанця або після зняття укриття, якщо саджанець був посаджений восени. Задача першого року формування 4-ех рукавного віяла виростити до осені два пагони. Тому, якщо Ви залишили 3 вічка, то коли пагони відростуть на 10-15 см, із трьох виламуємо самий слабкий і залишаємо тільки два самих сильних пагони. 

Догляд за саджанцем в процесі росту звичайний: поливи (в лунку), обприскування, видалення пасинків, в кінці серпня проводимо чеканку. При нормальному рості пагонів біля куща забиваємо кілок і підв’язуємо їх, як показано на рис. 2. 


Рис. 2 Стадії вирощування 4-ех рукавного віяла перші два роки Ø5-6 мм 

2. Перший рік, осінь. Загортаємо приямок землею і вкриваємо молодий кущ на зиму (рис.2). Можна простим обгортанням землею чи хвоєю сосни, осокою + чимось придавити. Незалежно від довжини пагонів восени, весною наступного року вони будуть обрізатися, тому зимою важливо зберегти нижні 3 вічка на кожному пагоні (2х3 = 6 вічок). 

3. Другий рік, весна. Відкриваємо кущ, робимо приямок і обрізаємо пагони (рис.2), залишаємо по 3 вічка на кожному пагоні (1 про запас, невідомо як кущ переніс зиму). Якщо в ріст тронулись всі 3 вічка на кожному пагоні, то коли вони відростуть на 10-15 см, із трьох пагонів виламуємо самий слабкий і залишаємо по два сильних (всього 2х2=4) і хай ростуть. 

Якщо на початку росту пагонів появляться суцвіття – обірвати, щоб не ослабити ще слабий кущ. Задача другого року виростити 4 потужних пагони і тільки, а навантажувати кущ врожаєм ще рано. Пам’ятайте, що виноград жадних не любить. Тому при вирощуванні винограду завжди треба слідкувати за тим, щоб кущі не були перевантажені. 

Догляд в процесі вегетації, як і в перший рік, поливи робити в лунку. 

4. Другий рік, осінь. Встановлюємо шпалеру і обрізаємо пагони що виросли за літо таким чином, щоб в місці обрізки їх товщина була більше 6 мм. Добре коли пагони після обрізки будуть вище нижньої проволоки на 3 вічка, але не більше (рис. 3в). Кладемо лозу на землю, пришпилюємо скобами, вкриваємо і хай спить до весни. 


Рис. 3. Вирощування віяла з 4-ма рукавами на 3-й і 4-й рік 

5. Третій рік, весна. Процес вирощування винограду, а саме формування 4-ех рукавного віяла продовжується, і якщо все йде, так як задумано, то в цьому році можна буде побачити перші грони і узнати що ми посадили, те що хотіли, чи ні. До цього часу повинна бути встановлена шпалера. 

Відкриваємо кущ і підв’язуємо лозу, як показано на рис. 3а або 3б. Ці два варіанти підв’язки рівноцінні. Вибираєте той варіант, який більше подобається. Робимо лунку.

Тут важливо, щоб лози (майбутні рукави) від головки куща (місце А на рис. 3а) йшли не вертикально вверх, а з деяким уклоном і провисанням. Цей момент в формуванні любого укривного куща винограду дуже важливий, оскільки з роками рукави швидко потовщуються і перестають гнутися, що загрожує їх поломці при укритті на зиму. Я по недостачі досвіду, на початку заняття виноградом на дачі, зломив рукави і кущ загинув. З часом, років через 10 – 12, рукави міняють. 

І так, підв’язуємо лози, як показано на рис. 3а чи 3б. Коли бруньки винограду набухнуть, необхідно осліпити всі вічка, залишивши тільки 3 самих верхніх (см. рис. 3в). Коли пагони відростуть на 10 – 15 см виламуємо слабкі (котрі менші інших в 2 і більше разів), залишаємо тільки по 2 самих сильних. Достатньо, щоб на кожній лозі підв’язаній до проволоки шпалери як майбутній рукав виросло по два пагони, можна по три, не біда, якщо виросте і по одному. Можливі варіанти, що на якомусь буде по 2 сильних, а на якомусь один сильний чи два – один із яких слабкий. 

Якщо в процесі росту зелених пагонів появляться суцвіття, то в залежності від сили росту молодого куща (товщини і довжини лоз минулого року) можна залишити 1 – 2 суцвіття на кущ, але не більше якщо сорт столовий крупноплідний!!! Молодий кущ дуже легко перевантажити і тоді далі він буде чахнути не один рік, а то й може пропасти. 

Подальше вирощування до осені заклечається в звичайному догляді за виноградною рослиною, а саме: обприскування, зелені операції (підв’язка пагонів, пасинкування, чеканка), збір врожаю. В кореневих підкормках в перші 5 – 6 років необхідності немає. Якщо кущ правильно посаджений з закладкою достатньої кількості добрив, то їх хватить на перші п’ять – десять років навіть при інтенсивному плодоношенні.

5. Третій рік, осінь. Перед наступом зимових холодів робимо обрізку куща. Задача цієї обрізки в тому і у всіх наступних роках вирощування винограду – формування плодових ланок на кінцях рукавів. Якщо до осені із залишених весною 2 вічок виросло два сильних пагони, то це те, що треба для формування плодової ланки методом обрізки по Гюйо, як показано на рис. 3г. Якщо по якісь причині виріс тільки один пагін, то обрізаємо його по методу уклону виноградної лози (рис. 3в), а в наступному році формуємо плодову ланку методом обрізки по Гюйо. 

Загортаємо приямок, укладаємо лозу на землю і вкриваємо. 

На цьому формування 4-ех рукавного віяла закінчена. В подальшому розвиваємо наш кущ. Поступово збільшуємо навантаження пагонами і гронами. Обрізкою формуємо плодові ланки кожної осені. Кількість вічок, які при обрізці потрібно залишити для нормального навантаження куща для кожного сорту винограду особисте і дається в довідниках. 

Формування з більшим числом рукавів вирощують аналогічно, шляхом добавки рукавів з сильних пагонів, які виросли від кореня куща. Можливі формування і з меншим числом рукавів. Вони формуються аналогічно. 

Джерела: 
1. Виноградарство / К. В. Смирнов, Т. И. Калмыкова, Г. С. Морозова; Под ред. К. В. Смирнова — М.: Агропромиздат, 1987. — 367 с. 
2. Дикань А. П. Формирование плодоносности и урожая виноградного куста. — Киев: Изд-во УСХА. 1991. —215 с. 

Рекомендую переглянути: 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий