четверг, 12 января 2023 г.

Виноград Хелена. Опис і фото сорту

Виноград Хелена – столова форма раннього строку дозрівання зі смачними білими ягодами гармонічного смаку з шикарним мускатом, селекції Капелюшного В.У.
Основними гідностями цієї вже порівняно не нової форми винограду, селекції Капелюшного В.У. – смак ягід з шикарним мускатом, нарядний вид крупних грон (1) і надранні строки дозрівання. Грони не дуже великі, але мають вид нарядний (1, 2). Ось такі гідності. Недоліки мені невідомі. 


Фото 1. Грони винограду Хелена 19 серпня 2019 р. 


Фото 2. Грони винограду Хелена на кущі. Частина рукава 4-х рукавного віяла 19 серпня 2019 р. 


Фото 3. Зелений пагін винограду Хелена на початку росту 27 травня 2019 р. 

Представлені тут фото, зроблені мною на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Грони на дату знімання фото не тільки досягли споживчої зрілості, але і трохи перетримані на кущу. Все це говорить про відповідність їх строку вистигання заявленим оригінатором в 100 – 110 днів, як для Полтави в центральній частині України. Як видно з фото по формі грони конічні, середньощільні, іноді рихлі. По вазі грони також відповідають даним селекціонером характеристикам, тобто їх вага знаходиться в межах 400 – 800 г. Цю форму винограду стоїть вирощувати за шикарний мускатний смак ягід. Показаний на фото 2 врожай далеко не перший і вирощений на кореневласному кущі.
Ось такі характеристики цієї форми винограду взяті з Інтернету: 

Виноград ХЕЛЕНА [Талісман х Гагарінський], селекції Капелюшного В.У. 
Строк дозрівання: надранній (100 – 110 днів). 
Сила росту кущів: сильнорослі. 
Квітка: обох статей (обоєпола). 
Маса грон: 400 – 800 г. 
Маса ягід: 12-16 г. 
Розмір ягід: до 36 мм. 
Окраска ягід: янтарно-жовта. 
Консистенція м’якоті: м’ясиста, хрустка, шкірка з’їдається. 
Смак ягід: гармонічний, з шикарним мускатом. 
Цукристість, %: 19 – 20. 
Кислотність, г/л: 6 – 7. 
Стійкість до грибкових хвороб: – середня. 
Стійкість до морозу: -24°С (потребує укриття).
Отримані ягоди великі, в межах заявлених характеристик 12-16г. Колір білий, форма кругла. Смак ягід дуже приємний гармонічний, з шикарним мускатом, як у таких сортів як Валек, Озон, Дарья чи Спонсор. М’якоть м’ясиста-соковита, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. Кісточок 2-3 штуки і на дату знімання фото і запису відео-огляду окрасились. 


Фото 4. Суцвіття винограду Хелена 6 травня 2019 року 

Квітка обох статей і як видно з фото 1 і 2 запилення пройшло нормально. Грони гарно заповнені, горошіння немає, але невеликий різнобій в розмірах ягід є. Скоріш всього це визвано погодними умовами під час цвітіння. На фото 4 показані суцвіття винограду Хелена в кінці цвітіння. Стимулятори цвітіння чи росту О. Гергель для цієї форми не використовує.

Стійкість до грибкових хвороб можна вважати середньою, наприклад як у Восторга чи Лори. Признаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти мілдью і оїдіума. 

Лоза визріває добре, живці вкорінюються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. Врожайність висока. Форма закладає по 2 суцвіття на пагін, а буває і по 3. Оскільки грони не дуже крупні, то по дві на пагін залишати можна. 

Заявлена стійкість до морозу мінус 24ºС, як і в інших формах селекції Капелюшного В.У., наприклад Сенсація чи Юліан. Тобто на зиму лозу потрібно вкривати. Грунт на винограднику О. Гергеля суглинок с глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник укривний і поливний (крапельна система з дренажами). Полив кущів робиться по мірі необхідності в залежності від погоди. За допомогою крапельної системи в дренажі робляться і кореневі підкормки мінеральними добривами. 

Кущ винограду кореневласний, формування кущів віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина рукавів до 2 м, далі стрілка довжиною до 1,5м, все визначається силою росту куща. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і робити обрізку дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. Таке формування має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати крупні грони з великою ягодою. 

На закінчення можна сказати, що цей білий виноград Хелена – хороший виноград, смачний виноград, перевірений роками. Вирощувати його слід із-за гармонічного смаку, з шикарним мускатом, надраннього строку дозрівання, високої врожайності і надійності. 

Відгук про цю форму винограду Капелюшного В.У. дивіться у відео, знятого на винограднику О. Гергеля.: „ Виноград 2019. Виноград Хелена. Отзыв о винограде‟.  

Порівняння форми винограду Хелена з іншими мускатними формами винограду дивіться у наступних відео: 
 

Дивіться також: 


Комментариев нет:

Отправить комментарий