пятница, 20 января 2023 г.

Виноград Пам’яті учителя. Опис і досвід вирощування в Полтаві

Виноград Пам'яті учителя – столова форма надраннього строку дозрівання з червоними ягодами оригінальної форми гармонічного смаку, селекції Павловського Є.Г.
Основними гідностями цієї порівняно нової форми винограду – нарядний вигляд грон (1) і великі ягоди (2) приємного гармонічного смаку, висока врожайність (4) та надранні строки дозрівання. Грони великі, кілограм і більше, виглядають нарядно як на прилавку так і на кущах навіть в тіні (1, 4). 
Недоліків цієї форми мені невідомо. В коментарях в соц. мережах відгуки тільки позитивні. 


Фото 1. Грона винограду Пам'яті учителя в тіні листя виглядає цілком нарядно і привабливо 


Фото 2. Зважування ягоди винограду Пам'яті учителя, 15,5 г 


Фото 3. Половинки розрізаної ягоди винограду Пам'яті учителя. М’якоть м’ясиста, щільна 


Фото 4. Грони винограду Пам'яті учителя на кореневласному кущі 

Приведені фото зроблені мною 30 липня 2019 року на винограднику сусіда Олександра Гергеля в м. Полтава. Грони на дату знімання фото були ще не зовсім стиглими, але цілком придатними для споживання, а через тиждень весь врожай був знятий. Тобто, споживча зрілість грон наступила в першій декаді серпня 2019 року, що підтверджує надранні строки дозрівання, як для центральної частини України, в якій знаходиться і Полтава. По формі грони конічні, іноді без форми, вагою кілограм і більше. 

Показані на фото грони – третій врожай на кореневласному кущі. Як бачимо форма винограду Пам'яті учителя хороша і її стоїть вирощувати. Вона не ідеальна, але мінуси мені невідомі.
Характеристики форми винограду взяті з Інтернету: 

Виноград Пам'яті учителя [Талісман х Кардинал], селекції Павловського Є.Г. 
Строк дозрівання: надранній (100–110 днів). 
Квітка: обох статей. 
Сила росту кущів: сильнорослі. 
Маса грон, г: 600–1200. 
Маса ягід, г: 14–16, 15,5*. 
Розмір ягід, мм: 37х33*. 
Окраска ягід: темно-червона. 
Консистенція м’якоті: м’ясисто-щільна, 
Смак ягід: дуже приємний, гармонічний, 
Цукристість, %: 17 – 20, 14*, 
Кислотність, г/л: 6 – 7. 
Стійкість до хвороб: середня. 
Стійкість до морозу: -23°С (потребує укриття). 
* - значення цукру виміряне рефлектометром О. Гергелем 19.08.2019 р.
Отримані ягоди великі (більше 15,5 г, фото 2), темно-червоні. Смак ягід приємний гармонічний, з виноградним сортовим присмаком. М’якоть щільна, м’ясиста, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. На фото 3 показані половинки, розрізаної секатором ягоди, де видно 3 кісточки зеленого кольору. Насіння на 30 липня ще не стигле, адже споживча зрілість настане через тиждень, а біологічна пізніше. 

Квітка обох статей і як видно з фото 1 і 4 запилення пройшло нормально. Грони гарно заповнені, горошення немає, ягоди рівного розміру. Таке ж запилення було і в минулі 2017, та 2018 роках. Стимуляторів цвітіння чи росту сусід О. Гергеля не використовує.
Стійкість до грибкових хвороб можна вважати середньою. Ознаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти антракнозу, мілдью, оїдіума і всяких гнилей. 

Лоза визріває гарно, живці укорінюються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. 

Заявлена стійкість до морозу мінус 23ºС, як і в інших формах селекції Павловського Є.Г., наприклад Байконур чи Валек. Тобто на зиму лозу треба вкривати. Грунт суглинок с глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник поливний і укривний. 

Формовка куща 4-х рукавне віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина рукавів до 2 м, далі плодова стрілка довжиною до 1,5м. Довжина рукавів приблизно рівна половині відстані між кущами, а довжина плодової стрілки визначається довжиною приросту , але не більша половини відстані між кущами. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і обрізати дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. Така формовка має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати великі грони з крупною ягодою. 

Кущ винограду П’амяті учителя, як і інші кущі у сусіда О. Гергеля ростуть в спартанських умовах. Він не жалує їх особливим доглядом. Щоб зробити фото і зняти відео О. Гергелю прийшлось потрудитися, вирвати бур’яни. Тобто форма винограду П’амяті учителю невибаглива до уходу і надійна. За роки вирощування оси ягоду не били, ягоди не лопались, але на кущі їх довго не тримали. 

На закінчення можна сказати, що цей червоний виноград Пам'яті учителю – хороший виноград, смачний виноград, надійний. Вирощувати його слід із-за великих і нарядних грон з великими ягодами гармонічного смаку, надраннього строку дозрівання, високої врожайності і надійності. 

Відео-відгук про цю форму винограду Павловського Є.Г. можна подивитися у відео, знятого в 2019 році на винограднику сусіда О. Гергеля.: „Виноград 2019. Виноград Памяти Учителя. Отзыв о винограде‟.  

Порівняння з іншими формами винограду дивіться в цьому відео: Какой виноград посадить в 2020, Памяти учителя,Талдун или Эверест‟.  

Дивіться також: 


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий