понедельник, 30 января 2023 г.

Обрізка винограду. Формування кущів з віддаленою зоною плодоношення

Обрізка винограду, важливий процес його вирощування і в цій статті показано, як сформувати кущ з віддаленими зонами плодоношення.
Цей матеріал взятий із брошури Олександра Гергеля [1], а саме другий розділ „Формирование куста‟. Перший розділ дивіться тут: „Посадка винограда саженцем. Рекомендации А. Гергеля‟ (посилання для перегляду в кінці статті). 

Перший рік вегетації. 

Основною задачею в перший рік вегетації є вирощування 2 потужних пагонів. При вирощуванні „пагонів‟ потрібно зарані передбачити можливість їх укриття на зиму в осінній період після листопада. Для цього зелені пагони на початку росту розводять в різні сторони вздовж шпалери під кутом 35º-45º відносно землі як показано на рис. 1. 


Рис. 1. Молодий кущ винограду літом в перший рік посадки саджанцем. Зелені пагони розведені в сторони під кутом 


Рис. 2. Схема обрізки виноградного куща осінню в перший рік росту 

Після осіннього листопада однорічний приріст обрізають приблизно на довжину 20 см. (див. рис. 2), такий агроприйом називається – обрізка на зворотній ріст. Така формовка дозволяє на другий рік виростити зразу чотири плодоносних рукави.

Другий рік вегетації 

Створюємо умови для правильного вирощування чотирьох рукавів. Не забувайте, що ці рукави треба вирощувати під кутом 35º відносно землі. Для цього у основи куща в землю вставляємо крюк із проволоки. До нього прив’язуємо 4 нитки шпагату, котрі розводимо в різні сторони по 2 штуки. Другий край нитки фіксуємо по першій проволоці шпалери на відстані 1,25-1,5 метра від штамба куща. По мері росту зелених пагонів підв’язуємо їх вздовж нитки. Така формовка куща дозволяє осінню з легкістю їх укладати на землю перед укриттям.
Обрізка куща осінню на зворотний ріст благотворно впливає на розвиток куща і за літо другого року дозволяє виростити чотири потужних і добре розвинених пагони довжиною до 4-х метрів. Осінню ці рукава обрізаємо на максимальну можливу довжину. Це приблизно 2,7-3 метра лози, яка визріла (див. рис. 3). Тим самим Ви створюєте кущ з великим запасом старої деревини, що в майбутньому дозволить отримувати гарні врожаї. 


Рис. 3. Кущ винограду осінню 2-го року росту після посадки саджанцем 

Третій рік вегетації 

Весною третього року підв’язуємо рукави таким чином, щоб рукави сусідніх кущів пересікались і ділили відстань між кущами пополам (див. рис. 3). Після початку вегетації бруньки, котрі проросли на рукаві нижче першої проволоки треба виламати, залишити тільки ті, що в плоскості першої проволоки. Так формуються рукави з віддаленою ланкою плодоношення.
На кожній ланці із бруньок, що розпускаються почнуть рости пагони. Їх кількість на кожному рукаві не повинна перевищувати 5 шт. Залиште самі потужні, а інші виламайте. Не забувайте про нормування врожаю. 

На третій рік, на добре розвинутому кущі, можна залишити не більше 8-ми грон, це всього по дві грони на один рукав. 

Осінню третього року кущі сформовані з довгими рукавами обрізають і легко кладуться на землю для укриття на зиму. Схема обрізки на рис. 2. 


Рис. 4. Укриття куща винограду на зиму 

Четвертий рік росту 

Весною четвертого року і всі наступні роки, роботи по формуванні кущів проводяться, як і на третій рік вегетації. В цьому році Ви можете залишити на кущі вже 16 грон, а в наступні роки і 25. Всі інші грони, після цвітіння, треба обов’язково видалити, проводити нормування кущів врожаєм. 

Література: 

1. А. Гергель. „Вращиваем виноград вместе‟. Самиздат, Полтава, 2018 г. Материал из брошуры опубликован на сайте по просьбе ее автора.

 Дивіться також:

 - „ Посадка винограду саджанцем. РекомендаціїО. Гергеля‟.

Комментариев нет:

Отправить комментарий