понедельник, 2 января 2023 г.

Вирощуємо виноград на горизонтальному кордоні

Вирощування винограду на формуванні горизонтальний кордон отримало широке розповсюдження в районах виноградарства, де не треба укривати лозу на зиму.
На Полтавщині, формування типу горизонтальний кордон в основному використовується для зимостійких сортів винограду, лози яких не треба укривати на зиму. 

Є багато різних варіантів кордонів: горизонтальний кордон Казенава, висячий кордон АЗОС, горизонтальний ступеневий кордон АЗОС, двохстороння форма АЗОС - напівукривний горизонтальний кордон, двоярусний горизонтальний кордон АЗОС, двоярусний двосторонній багатоствольний кордон, Карантський кордон, кордон Ройя, кордон Сільвоза, кордон Беліковой та інші. 


Рис. 1 Схематичне зображення одноплечого і двоплечого горизонтальних кордонів: а) одноплечий горизонтальний кордо (кордон Казенава), б) двохплечий горизонтальний кордон. 

Горизонтальний кордон Казенава (він же одноплечий або односторонній горизонтальний кордон) є одним із самих простих (рис.1а) і по суті є основою для ряду форм кордонів, котрі можна представить як сукупність декількох кордонів Казенава. Прикладом тому є двоплечий (двосторонній) горизонтальний кордон, показаний на рис. 1б.

Одноплечий горизонтальний кордон складається із штамба та горизонтального плеча кордону, на якому розташовуються плодові ріжки. а двоплечий горизонтальний кордон складається із двох горизонтальних плечей, які є природним продовженням двох штамбів. Є горизонтальні кордони і з одним штамбом та двома плечами. Виводяться ці формування із потужних однорічних пагонів, поступово нарощуючи довжину плечей з плодовими ріжками. 

Чим же хороші формування винограду типу горизонтальний кордон? 

На це питання для себе я отримав відповідь прочитав на початку 90-х книгу написану вченими НПО „Магарач‟. Жаль тоді не записав назви книги і авторів, а по пам’яті не пам’ятаю. Книга, скоріш була схожа на науковий звіт по результатам досліджень виноградарів в декількох колгоспах Криму. В ній чітко, на основі статистики були показані переваги формувань горизонтальний кордон (одно- чи двоплечого) перед формовками типу віяло, як для столових, так і винних сортів винограду. 

Ці переваги наступні. Столові сорти на формовках типа горизонтальний кордон накопичують більше цукру, ягоди і грони більш крупніші, а тому на дегустаціях мають більш високі оцінки. Із врожаю винограду винних сортів, які вирощені на формовках типу горизонтальний кордон отримуються вина більш кращої якості, котрі на дегустаціях мають також більш високі бали. 

Після прочитання цієї книги природно захотілось і собі вирощувати виноград на дачі на формовках типу горизонтальний кордон. Проблема була в тому, що по літературним даним на той час горизонтальний кордон не призначався для вирощування винограду з укриттям на зиму плодових лоз. Для вирощування винограду з укриттям лози на зиму по всім книжкам рекомендувалася формовка типу віяло. 

Бажання взяло верх, і я вирішив спробувати. Першим таким експериментальним сортом став виноград Страшенский, кущ якого, я сформував як двоплечий горизонтальний кордон, точно так, як показано на рис. 1б. Інші кущі винограду тоді мали формовку віяла з чотирма рукавами. 

Перші 3 роки укриття експериментального куща на зиму проблем не визвали. Незважаючи на наявність на плечі плодових ріжків їх після обрізки удавалось покласти на землю, пришпилити до землі металевими скобами і укрити осокою, зверху плівкою. Однак, швидке потовщення штамбів призвело до того, що вони перестали гнутися і в один рік я зломив спочатку один штамб, а через пару років і другий.
Недоліком горизонтальних кордонів (одно- чи двоплечого) для сортів винограду, які потребують укриття кущів на зиму – швидке потовщення штамбів, із-за чого вони перестають гнутися. Саме це перешкоджає укладку лози на землю і укриття її на зиму. Звичайно, при недостатньому навантаженні, яка появилася після поломки першого штамбу, кущі дають пагони зі сплячих бруньок, із яких можна сформувати нові плечі чи перейти на формовку типу віяло. Але різні сорти ведуть себе по різному. Тому цей кущ винограду Страшенский не дав жодного пагона і після поломки другого штамбу прийшлося його видалити з виноградника. 

Однак бажання експериментувати після втрати куща винограду Страшенский не пропало, і наступним кроком я переформував два рукави чотирьохрукавного віяла куща винограду сорту Восторг, як показано на рис 2а, а два других залишив як є (на рис. 2 не показані). 


Рис. 2. Два плеча горизонтального кордону з подовженими штамбами і підв’язані до першої проволоки а), і покладені на землю перед укриттям б). 

Таке рішення дало позитивні результати. Штамби плечей горизонтального кордону не потовщувалися так стрімко і легко самі падали на землю після звільнення їх від підв’язки до проволоки. 

Висновок, після отримання цих результатів, був один – виноград с укриттям на зиму можна вирощувати на формовках типу горизонтальний кордон. 

Це дало натхнення на подальші експерименти по переводу кущів, які плодоносять з віяльних формовок на формовку горизонтальний кордон. Суть цих експериментів показана на рис. 3. Для кращого розуміння суті використання горизонтальних формовок і щоб не захаращування рисунка на рис. 3 показані тільки частини кущів. 


Рис. 3 Розрізняють варіанти використання формовок горизонтальний кордон: а) – при розміщенні горизонтальної частини плеча в зоні сусіднього куща; б) – при розміщенні всіх плечей кордону в зоні одного куща. 

На основі отриманого досвіду був зроблений висновок, що для забезпечення можливості укриття кущів на зиму без поломки штамбів, остання повинні бути достатньо довгими. Підв’язувати штамби до проволок потрібно з уклоном і провисанням і їх повинно бути декілька. Чим довші штамби і чим їх більше, тим вони повільніше потовщуються з роками. 

Кількість штамбів залежить від сили росту куща, яку він показує в місці виростання. Для сильнорослих сортів винограду число штамбів повинно бути не менше 4, а краще 6. В цьому випадку лоза куща без проблем нагинається на протязі 10 – 15 років. ЇЇ можна пришпилить скобами до землі, наприклад, як показано на рис. 3в. Важливо укласти на землю плодові ріжки, а сам штамб вигинається дугою і його вкривати немає сенсу, оскільки нашими морозами він не пошкоджується. 

В процесі вирощування винограду і формированні горизонтальних частин плечей, іноді виникає ситуація коли вони перехрещуються друг с другом. Розташовувати їх в цьому випадку можна так, як показано на рис. 3г.

Довжина горизонтальної частини плеча може бути різна і визначається експериментально в процесі вирощування винограду. Все залежить від навантаження куща пагонами і його реакції, але це вже тема другої статті. У моїх кущів винограду є плечі на яких горизонтальні частини кордону мають від 3 до 12 рожків на укривних сортах винограду (Восторг, Страшенский, Лора, Кодрянка, Кеша-1, Эстер).

На зимостійких сортах винограду, які не потребують укриття (Кудерка и тип Плечистик) число штамбів не більше 4, число рожків – від 6 до декількох десятків. Так, наприклад, кущ винограду Кудерка (неукрывной винний сорт) має 4 плеча горизонтальних кордонів, , який виконую ще і роль паркану довжиною близько 40 м. Цей кущ дав в 2018 році 18 відер по 10л сонячної ягоди, зазвичай дає близько 15 після 12 років росту. 

Рекомендую переглянути: 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий