суббота, 21 января 2023 г.

Виноград Пам'яті Буйненко. Опис і досвід вирощування в Полтаві

Виноград Пам'яті Буйненко – столова форма ултра раннього строку дозрівання з великими і дуже смачними мускатними ягодами, селекції Павловського Є.Г.
Основними гідностями цієї вже порівняно не нової форми винограду – дуже нарядний вид грон (1) і великі ягоди (2) шикарного мускатного смаку. Грони великі, до 1000г і мають нарядний вигляд навіть в тіні (1, 5). Але є великий і недолік форми, а саме: ягоди можуть лопатися під час дозрівання. 



Фото 1. Грона винограду Пам'яті Буйненко має нарядний вигляд на кущі 19 серпня 2019 року

Представлені тут фото зроблені мною 19 серпня 2018 р та 19 серпня 2019 року на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Тоді було записано і відео-відгук про цю форму винограду, селекції Павловського Є.Г. Посилання для перегляду наведено в кінці статті.

Грони на дату знімання фото в м. Полтава були не тільки стиглі, але і витримані пару тижнів на кущі. Вибірково грони можна було знімати вже на початку серпня. Це підтверджує ультра ранні строки вистигання як для центральної частини України, в якій і розташована Полтава. По формі грони конічні, іноді без вираженої форми або кулеподібні. Більшість отриманих Гергелем грон в межах 600 – 800 г, але є і кілограмові. 


Фото 2. Зважування ягід винограду Пам'яті Буйненко шикарного мускатного смаку 


Фото 3. Половинки розрізаної унікальної ягоди винограду Пам'яті Буйненко з подвійним запиленням 


Фото 4. Грони винограду Пам'яті Буйненко на 3 рік після щеплення (19 серпня 2019 року) на 1 рукав кореневласної столового винограду Фуршетний 

Показані на фото грони – це друге плодоношення на 3 рік після щеплення на кореневласний кущ, столової форми винограду Фуршетний. Сигнальна грона на другий рік після щеплення була зовсім невелика (фото 5), близько десятка ягід, але всі вони були крупні. 


Фото 5. Частина сигнальної грони на другий рік після щеплення 19-08-2021 г. 

Характеристики форми винограду взяті із Інтернету: 

Виноград Пам'яті Буйненка (В-14-9), селекції Павловського Є.Г. 
Строк дозрівання: ультра ранній (90-100 днів). 
Квітка: обох статей. 
Сила росту кущів: сильнорослі. 
Маса грон: 500 – 1000 г. 
Маса ягід: 16-18 г. 
Розмір ягід: до 40 мм. 
Окраска ягід: темно-червона. 
Консистенція м’якоті: щільна, хрустка. 
Смак ягід: гармонічний з легким мускатом. 
Стійкість до грибкових хвороб: – середня. 
Стійкість до морозу: -25 °С (потребує укриття).
Отримані ягоди дуже великі (більше 23 г, фото 2), червоного і темно-червоного кольору, деякі з темно-червоно-фіолетовим відтінком. Смак ягід дуже приємний гармонічний, з чітко вираженим, але легким мускатом. М’якоть щільна, м’ясиста, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. На фото 3 показані половинки розрізаної ягоди, де видно ще одну ягоду. Відбулося дуже рідке явище, а саме подвійне запилення і в одній ягоді оказалося дві, друга вкладена в першу як матрьошка. 


Фото 6. Ягоди винограду Пам'яті Буйненко і оси, які повзають по ягоді, але не б’ють її. 

На фото 6 показана частина грони з осами. Їх тоді літало багато, і вони активно повзали по гронам, але шкоди ягодам не завдавали. Шкірка хоча і не відчувається при їді, але вмісті з твердою м’якоттю може протистояти осам. Оси ягоди не псують. 

Недоліком форми винограду Пам'яті Буйненко є те, що ягоди можуть лопатися. Однак, на відміну від інших сортів ці тріщини затягуються, і ягоди не гниють. На місцях тріщин утворюються шрами і їх можна бачити на фото 6, нижня ягода. При їді таких ягід шрами не відчуваються, смак таких ягід такий же як і цілих, однак зовнішній вид зіпсований. 

Квітка обох статей і як видно з фото 1, 4 запилення пройшло нормально. Грони гарно заповнені, гороху немає, ягоди рівного розміру. Таке ж запилення було в 2020 і в 2021 роках. Я в ті роки відео не знімав, але огляд форми винограду Пам'яті Буйненко за 2021 рік можна бачити на каналі „Виноградник Гергеля‟.

Стійкість до грибкових хвороб можна вважати середньою. Ознаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти антракнозу, мілдью, оїдіума і всяких гнилей. 

Лоза визріває гарно, живці укорінюються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. До 3-х тижнів урожай гарно зберігається на кущі. 

Заявлена стійкість до морозу мінус 23ºС. Тобто на зиму лозу треба вкривати. 
Грунт суглинок з глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник поливний і укривний. 

Кущ, на якому прищеплена ця форма кореневласний, сорт Фуршетний. Формовка 4-х рукавне віяло з віддаленою зоною плодоношення. На один із рукавів привитий виноград Пам'яті Буйненко. 

Обрізка довга, довжина рукавів до 2 м, далі плодова стрілка довжиною до 1,5м. Довжина рукавів приблизно рівна половині відстані між кущами, а довжина плодової стрілки визначається довжиною приросту , але не більша половини відстані між кущами. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і обрізати дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. Така формовка має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати великі грони з крупною ягодою. 

На закінчення можна сказати, що цей червоний виноград Пам'яті Буйненко – хороший виноград, смачний виноград. Вирощувати його слід із-за шикарного мускатного смаку і ультра раннього строку вистигання хоча б для себе. 

Відео-відгук про цю форму винограду Павловського Є.Г. можна подивитися у відео, знятого в 2019 році на винограднику О. Гергеля.: „Виноград 2019. Виноград Памяти Буйненко. Отзыв о винограде‟.  

Порівняння з іншими формами винограду дивіться у наступному відео: „ Який виноград смачніший: Альянс, Пам’яті Буйненко чи Талдун?‟.  

Дивіться також: 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий