понедельник, 21 ноября 2022 г.

Морозостійкий виноград Ізабелла для арки і червоного вина

Isabella wine grapes - frost-resistant grapes 

Виноград Ізабелла, універсальний сорт з високою стійкістю до морозів, грибковим захворювань і ягодами з вишуканим ароматом і ніжним смаком.
Цей сорт винограду на Полтавщині можна зустріти повсюдно. На дачах и присадибних ділянках ними озеленяють альтанки, арки, навіси у дворах та стоянок автомобілів, балконів багатоповерхових будинків (росте до третього поверху). Виноград Ізабелла можна зустріти біля воріт гаражів і на парканах. 


Фото 1. Грони винограду Ізабелла 

Ізабелла – винний виноград пізнього строку дозрівання (150-180 днів / сума активних температур (САТ ) 3100ºС), тому у нас він до технічної зрілості не визріває. Але сорт цікавий. При гарному літі до кінця вересня ягоди вже трохи солоденькі і багато хто з них роблять домашнє вино с добавленням бурякового цукру і навіть спирту. Хочу сказати, що такий винний напій удається у декого навіть смачний з приємним сортовим ароматом і присмаком. 

Для приготування вина без додавання цукру виноград Ізабелла, вирощеного на Полтавщині не підходять із-за низького накопичення цукру. Крім домашнього вина із нього роблять соки и варення.
Є і такі власники дач та присадибних ділянок, у яких Ізабелла росте, як декоративні рослини, що озеленять альтанку, арку чи навіс над стоянкою для автомобілів. Чисто для тіні, а врожай зимою поїдають пташки. При цьому догляд за такими кущами мінімальний, тільки весною вирізають сухі пагони, та і то не завжди. Саме цікаве те, що такі кущі без догляду ростуть, плодоносять і майже не хворіють.. 

Грибковими хворобами такі кущі в окремі роки хворіють сильно. Вражаються оїдіумом в основному листя в період дозрівання ягід, так що до кінця вересня грони висять неуражені, а листя немає (засохли). Обприскування кущів в цей період природно ніхто не проводить. 

Ореол вирощування винограду сорту Ізабелла дуже широкий. Появився він природним схрещуванням двох видів винограду Лабруска і Винифера (V. labrusca x V. vinifera) в Північній Америці. 
Синоніми: Fragola, Seksarda, Albany Surprise. 

Названий сорт в честь Ізабелли Гіббс, в саду якої були виявлено темні ягоди винограду американським селекціонером Вільямом Прінс в 18 столітті. Він перший оцінив вишуканий аромат і витончений ніжний смак ягід цього винограду. В Україні появився в 50-х роках минулого століття. 

Листя у Ізабелли темно-зеленого кольору, знизу зеленувато-біле, часто буває сіре з густим повстяним опушенням. По величині листя середнє і крупне, трилопатеве. Черешкова виїмка відкрита, склепінчаста, з гострим дном. 

Квітка обох статей. Кущі сильнорослі, пагони визрівають добре, укорінюваність чубуків відмінна. 
Грони невеликі, масою 140 г, майже циліндричні, а іноді і циліндро-конічної форми з невеликими крилами, середньо-щільні, іноді рихлі. 
Ягоди середньої величини, круглі чи овальні, чорного кольору, з сизим відтінком і рясним восковим нальотом. 
Цукристість соку 16-18%, кислотність 6-7 г/л. Шкірка товста, міцна. М’якоть слизиста, з сильно вираженим суничним ароматом. 

Урожайність в промислових насадженнях 60-75 ц/га. Сорт винограду Ізабелла відрізняється стійкістю проти грибкових хвороб і філоксери. 

Зимостійкість також висока, що дозволяє на Полтавщині вирощувати його як неукривний. 

Для вирощування Ізабелли найбільше підходять слабо-вапняні родючі ґрунти, хоча добре росте і родить на чорноземах, суглинках і піску в самих різних кліматичних зонах. 

В умовах посухи у кущів Ізабелли знижується сила росту, і може опадати листя. Для недопущення утворення сприятливих умов для розвитку грибкової хвороби мілдью не слід допускати сильної загущенности пагонів. Сорт винограду Ізабелла дає плодоносні пагони навіть із сплячих бруньок на старій деревині і із заміщаючих, тому навіть при вимерзанні бруньок на плодових стрілках урожай завжди буде.
Обрезка рекомендуется короткая и средняя. Более качественный урожай получают при умеренной нагрузке и прореживании листьев. 

На своїй батьківщині в США, навіть в тих районах, де переважно вирощують гібриди з V. labrusca (Великі озера, Нью-Йорк) сорт Ізабелла давно витіснений другими гібридами. 

Зелені пагони, листя і ягоди винограду сорту Ізабелла мають ряд корисних і лікувальних властивостей. Але при виготовленні вина із ягід цього сорту в процесі бродіння наряду с етиловим спиртом може утворюватись метиловий спирт, який являється отрутою. В Італії були зафіксовані смертні випадки від споживання такого вина. По цій причині в Європі Ізабелла не вирощується, хоча в країнах СНГ є і промислові насадження. Урожай використовується для споживання в свіжому вигляді і приготуванні ординарних вин зі специфічним ізабельним ароматом і присмаком. 

Рекомендую також подивитись наступні пости: 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий