вторник, 22 ноября 2022 г.

Зимостійкий виноград Руський Конкорд

Grapes Russian Concord - winter hardy grapes 

Виноград Руський Конкорд - сорт с крупною ягодою, що росте на Полтавщині в неукрывной культурі і дозріває на 3 тижня раніше сорту винограду Лідія.
ХАРАКТЕРИСТИКА СОРТУ (із літературних джерел) Виноград Руський Конкорд відноситься до універсальних, ізабельних, сильнорослих сортів ранне-середнього строку дозрівання (125...140 днів/2600-2800°С). Сорт виведений в 1947 р. шляхом схрещування сортів Северний і Сапераві. 


Фото 1. Виноград Руський Конкорд 

Грони середніх розмірів, середньої щільності, по формі циліндричні, гіллясті. Ягоди крупні, округлі, темно-червоного кольору з фіолетовим відтінком і покриті шаром пруїну середньої густоти. М’якоть м’ясисто-соковита, слизиста, полуничного смаку. Шкірка середньої товщини. 

Урожай винограду сорту Руський Конкорд використовують в свіжому вигляді. Грони зберігаються відмінно, а при лежке смакові якості ягід покращуються. Ягоди в Донецькій області повністю дозрівають в середині вересня. В умовах Мічурінська період вегетації і дозрівання грон від начала розпускання бруньок до повної зрілості ягід складає 128 днів. В районах Новочеркаська і Цимлянська повна зрілість ягід наступає в третій декаді серпня і першій декаді вересня відповідно.
Цукристість ягід висока 15—18%, кислотність 4-6 г/л. Пагони дозрівають добре. Сорт високоврожаєн, с куща 4-6кг або 70-80 ц/га. Квітка у сорта винограду Руський Конкорд функціонально-жіноча, але опилюється від сусідніх кущів. 

Руський Конкорд характеризується підвищеною стійкістю до грибкових хворобам і морозу. По морозостійкості перевищує всі сорти європейського виду (Вітіс Вініфера) але уступає Коринці Мічурина або Буйтура. Широке розповсюдження отримав в північних районах виноградарства, де входить в стандартний сортимент. На виноградниках вирощується в Ростовській області, Краснодарському краї, а також на Донбасі і в незначних кількостях у виноградарів-аматорів. 

Ягоди Руського Конкорду в основному використовуються як в натуральному вигляді так і для технічних цілей. Грони добре транспортуються і відмінно зберігаються, причому смакові якості ягід покращуються в процесі лежати. Використовується виноград сорту Руський Конкорд для споживання у свіжому вигляді, приготуванні виноградного соку і маринадів.
ІЗ ВЛАСНОГО ДОСВІДУ 
Сорт винограду Руський Конкорд був самим першим сортом, який я посадив на своїй дачі, ще практично нічого не знаючи про виноградні рослини. Чубуки дав знайомий дачник в кінці лютого. На питання: „Який сорт? Відповідь – хороший, ягода темно-червона, солодка, визріває завжди. Він у нього ріс на дачі в селі і біля багатоповерхового будинку в м. Полтава під вікном в неукривній культурі. Кущ був великий и доставав аж до 5-го поверху. Формування – як вийде, сушняк весною обрізали и всё. За поливи не знаю, але обприскувань не було і кущ не хворів. В останню неділю лютого 1990 р. я прийшов до нього додому, ми вийшли на балкон і він в моїй присутності нарізав мені чубуків, а також розповів, як із них виростити саджанці в стаканчиках. Цим методом я і скористався. Це був перший досвід, а інших методів вирощування саджанців винограду тоді я не знав. Чубуки винограду сорту Руський Конкорд укореняються дуже добре. Достатньо вимочити, обрізати і посадити в шкілку або контейнер як показано у відео „Посадка винограда весной контейнерным методом. Часть 1‟ аналогично саженцу. https://vinogradacha.blogspot.com/2019/11/1_29.html 

На ділянці саджанець висадив біля місця стоянки автомобіля. Формування як на альтанку для утворення тіні, а один рукав сформував як горизонтальний кордон на паркані довжиною близько 6м. За 30 років урожай визрівав завжди. В залежності від погод повна зрілість ягід наступала в період с 1 по 20 вересня. Не знаю, яка їх цукристість але на смак дуже солодкі, притомно солодкі. Врожайність висока. Ягоди крупні, грони невеликі. З одного куща знімаю 6-8 відер винограду. Грони зберігаються добре як на кущі так і в погрібі розкладені в ящики в один шар (удавалось зберігати до січня місяця). 

Стійкість до грибкових хвороб середня. Поки на дачі було 2 кущі ізабельних сортів (цей кущ та кущ Лідії), та на сусідній ділянці на відстані 5 м через дорогу ще кущ Ізабелли грибкових хвороб не було. В умовах коли на ділянці піднялись молоді саджанці різних сортів хвороби появились і щоб їх побороти появилась потреба в обприскуванні фунгіцидами. 

Стійкість до морозу дуже висока. В неукривній культурі витримав морози до мінус 35°С в 1997 році з 50% загибеллю бруньок. Якщо врахувати те, що практично всі пагони (навіть сплячі) мають суцвіття (в основному 2, є і по 3), то врожай в той рік був менше, але був. Використовується виноград в основному для споживання у свіжому вигляді, поки не появились ягоди таких столових сортів як Страшенский, Кеша-1 (Талісман), Оригінал. Були спроби варити варення, компоти, маринувати і робити домашнє вино. Від всього цього поступово відказались. Варення, як і з винограду сорту Лідія має багато кісточок, а на смак так собі. 

Домашнє вино робив по красному методу без добавки цукру. В основному удавалось непогане легке столове вино з ізабельним присмаком. С винного винограду сорта Кудерка домашнє вино удається набагато смачніше. 

РЕЗЮМЕ. Невибагливий, сильнорослий, високоврожайний, морозостійкий ізабельний сорт середньораннього строку дозрівання з середньою стійкістю до грибкових хвороб. В порівнянні з ізабельним сортом винограду Лідія ягоди Руського Конкорду в умовах Полтавщини дозрівають на 3 тижня раніше. Сорт винограду Руський Конкорд пригодний для вирощування в неукривній культурі в умовах Полтави на арці та для озеленення балконів, альтанок, алей, стін будинків, парканів. 

Рекомендую подивитись також: 

  
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий