вторник, 29 ноября 2022 г.

Новий виноград і перевірений часом. Кишмиші в Полтаві. Вип.14

Порівняння сортів і нових форм винограду корисно для тих хто шукає відповідь на питання: „Який виноград посадити щоб був без насіння і смачний?‟.
У відео „Новый виноград и проверенный временем. Кишмиши в Полтаве. Вып.14‟ показана збірка фільмів опублікованих раніше на каналі „Виноград и сад на даче‟. На фото нижче показані деякі сорти і форми винограду, порівняння яких проводиться у фільмі. 


Фото 1. Безнасінний виноград ЯСЯ селекції ВНДІВіВ ім. Потапенко. відрізняється нарядними гронами з крупною ягодою чудового гармонійного смаку. Для Полтави це дуже ранній виноград. Дозріває в першій половині серпня. 


Фото 2. Безнасінний виноград Джин, кишмиш селекції Гречко М.А. дуже раннього строку дозрівання, крупною (4-5 г) ягодою цитронно-мускатного смаку і нарядними гронами масою 600-1000 г. 


Фото 3. Зимостійкий (-28ºС) безнасінний виноград Тхортон, кишмиш із США раннього строку дозрівання. В Полтаві дозріває в середині серпня. Грони 400 – 800 г, ягода 5-6 г гармонічного смаку з тонами лісової суниці. 


Фото 4. Безнасінний виноград Джой з підвищеною зимостійкістю (-26ºС), кишмиш із США 1-го класу безнасінності раньо-середнього строку дозрівання. 

В Полтаві дозрівання в середині вересня. Грони 400 – 800 г, ягода 2-3 г гармонічного смаку з тонами чорної смородини.
Далі показані фото деяких цікавих форм винограду с крупною окрашеною ягодою прекрасного гармонічного смаку і ягодою солом'яного кольору. Обі форми відрізняються великими гронами. 


Фото 5. Безнасінний виноград Велетень, кишмиш селекції Писанки О.М. раннього строку дозрівання. В Полтаві дозріває в кінці серпня – початку вересня. Грони безформні або кулеподібні, масою 600 – 1800 г.  


Фото 6. Ягода безнасінного винограду Велетень з насінням. Без насіння їх маса 10-11 г. 


Фото 7. Ягода безнасінного винограду Велетень масою 10-12 г без насіння в розрізі. Рудименти відсутні, смак гармонічний приємний. Консистенція м’якоті м’ясисто-соковита. 


Фото 8. Безнасінний виноград Соломія, кишмиш 1-го класу безнасінності, над раннього строку дозріваємості, селекції Загорулько В.В. Ягоди при повному визріванні набувають солом’яну окраску. Грони дуже великі (1000-2500г). Ягоди видовжені, масою 6-8 г, приємного мускатного смаку, мармеладною консистенції. Шкірка при їді не відчувається. 

Фото винограду Тхортон зроблені на винограднику Якушенка В.Е. в селі Мачухи під Полтавою. Інші фото зроблені на винограднику Олександра Гергеля або його сусіда (Розмалин) в місті Полтава в період з 2018 по 2021 роки при запису видео-оглядів про ці сорти і форми.
Клімат Полтави, ґрунти на ділянці (суглинок с глибоким заляганням грунтових вод) прекрасно підходять для вирощуванні сортів і форм винограду, показані у відео. Виноградники Гергеля і його сусіда поливні. Агротехніка на висоті. Своєчасно проводяться зелені операції, кущі обробляються пестицидами для захисту від хвороб і шкідників, проводяться кореневі і позакореневі підкормки. 

Порівняння і огляд цих форм винограду, дивіться у відео на ►YouTube

В ньому показані наступні сорти і форми винограду: арарат, близнець, джин, джой, іванка, велетень, тхортон, соломия, яся
Виходячи із вищесказаного, трудно відповісти на питання: „Який виноград посадити?‟. Всі форми хороший виноград, перспективні і гідні вирощування, але кожен повинен зробити вибір сам. Купить саджанці та чубуки (живці) можна у Олександра Гергеля. Моб. тел. для замовлення +38 (050) 18-38-048, +38 (097) 067-42-45. 

Рекомендую також подивитись наступні публікації: 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий