воскресенье, 20 ноября 2022 г.

Виноград Лідія, зимостійкий виноград

Lidia grapes, winter-hardy grapes 

Сорт винограду Лідія широко розповсюджений на Україні, оскільки відноситься до зимостійких сортів с підвищеною стійкістю до хвороб. ХАРАКТЕРИСТИКА (із літературних джерел) Лідія – сорт винограду столово-технічного призначення пізнього строку дозрівання (160 и більше днів, сума активних температур (САТ) більше 3000°С). Саджанець сорту виділений із сіянців виду V. Labrusca і відноситься до групи ізабельних сортів, батьківщиною яких, являється Північна Америка. 


     Фото грон винограду Лідія Квітка обох статей. 

Грони середні, конічні або циліндро-конічні , гілчасті, рихлі. Ягоди середніх розмірів, округлі, темно-рожеві, з бузковим восковим нальотом. Шкірка міцна. М’якоть слизиста зі специфічним полуничним ароматом. Цукристість 18-19 %, кислотність 5,5-9,3 г/л. Сорт високоврожайний і дозволяє знімати ягоди – 100…120 ц/га. На потужних формуваннях (наприклад, в пристінній культурі) окремі кущі винограду сорту Лідія дають до 40 и більше кілограм ягід. Проти хвороб мілдью і оїдіуму сорт винограду Лідія має польову стійкість, тому потрібна обробка кущів проти цих грибкових хвороб. Зимові морози Лідія переносить значно краще, чим європейські сорти, що дозволяє в південних районах вирощувати без укриття лози на зиму. Стійкість до філоксери незначна. По відношенню до ґрунтів Лідія порівняно солестійка, переносить підвищене зволоження, але чутлива до вапняного хлорозу, а також добре відзивається на внесення удобрений в грунт. 

 Лідія відноситься до сортів винограду пізнього строку дозрівання. В околицях Одеси період з моменту розпускання бруньок до технічної зрілості ягід за 5 років в середньому склав 158 днів при САТ 3090°С. Пагони визрівають добре як в південних, так і в більш північних районах. Сила росту кущів вище середнього. В зв’язку з підвищеною зимостійкістю рекомендується для облаштування альтанок, озеленення стін будинків, балконів, алей і т.і. В процесі вегетації кущі Лідії сильно загущуються, тому необхідне пасинкування і чеканка. Кріплення зрілих ягід до плодоніжки ослаблене, що треба враховувати при зборі врожаю і там, де бувають сильні вітри. 

До 60-х рр. 20 століття сорт винограду Лідія був розповсюджений в районах СРСР. В теперішній час в промислових масштабах культивується на невеликих ділянках. 

Виноград сорту Лідія використовується для отримання виноградного соку і приготування десертних, міцних виноматеріалів. 

 Синоніми: Лідія рожева, Ізабелла рожева, Ізабелла червона. 

 МІЙ ВЛАСНИЙ ДОСВІД 
Звичайно, коли у вас нічого другого немає, то виноград сорту Лідія чи йому подібний здається малиною. За всі 8 років ягоди винограду сорту Лідія в кліматичних умовах 90-х років пришлого століття на моїй дачі на Полтавщині нормально не визріли жодного разу. Це природно, так як виноград відноситься до сортів пізнього строку дозрівання, тобто для дозрівання ягід цього сорту необхідна САТ 3000°С і більше, чого у нас на Полтавщині практично не буває ніколи. В хороший для винограду рік (весна рання, тепла, без вранішніх заморозків в квітні – травні місяці, малодощове жарке літо і теплий вересень) ягоди по кольору трохи рожеві, на смак ледь-ледь солоденькі. В дощові роки ягоди практично не офарбовуються, а на смак кисло-солодкі. С точки зору дозрівання врожаю, якщо так хочеться мати на ділянці неукрывной виноград, то краще посадити також ізабельний сорт винограду Руський Конкорд, який дозріває на 3 тижня раніше. Спроба приготування домашнього вина з не дозрівшої Лідії шляхом додаванням цукру також не дала позитивного результату. Вино получається гірке і несмачне, а можливо і шкідливе для здоров’я. Варення, компоти і солений виноград також не смачні. Тому сорт винограду Лідія був прибраний з ділянки дачі. 

 На Полтавщині Лідія отримала широке розповсюдження на дачних та присадибних ділянках, особливо в сільській місцевості. Цьому сприяли такі характеристики сорту як підвищена зимостійкість і його здатність переносить зими без укриття. Навіть мороз до мінус 35°С, в грудні 1997 року кущ Лідії без укриття витримав всього з 50% загибеллю вічок, а на кущу сорту Муромець, який також зимував без укриття вимерзла вся однорічна лоза. Якщо врахувати, що Лідія завжди випускає багато пагонів зі сплячих вічок, і вони практично всі плодоносні, то ви завжди будете з врожаєм, а питання якості – це інша тема. Тому для озеленення альтанки, навісу перед домом, арки або над місцем стоянки автомобіля в приватному секторі, дачі, як правило, висаджують Лідію, Ізабеллу або винний сорт типу Альфи. 

 До грибкових хвороб виноград сорту Лідія має підвищену стійкість. Якщо поблизу немає скупчення кущів винограду, то грибковими хворобами він практично не хворіє и без обприскувань. В дощове літо 1-2 профілактичних обприскувань необхідні. 

 Незважаючи на те, що врожай Лідії практично не визріває в наших умовах ніколи, лоза визріває добре до початку вересня. 

 Укорінюваність живців не просто висока, а дуже висока. Саджанці можна вирощувати любим способом. В стаканчиках або в шкілці на ділянці навіть без кільчування. Лідія дуже живучий сорт винограду. Деякі мої знайомі садили його чубуками як смородину без всяких хитростей. 

 Рекомендую подивитись відео про інші зимостійкі сорти: 


3 комментария:

  1. Сперва во Франции, а затем и в других странах ЕС промышленное изготовление вина из этого винограда запрещено. Почему? Официально – из-за повышенного содержания ядовитого метанола в вине.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. В Україні такої заборони немає. Вино з Лідії і Ізабели виготовлене на заводах продається у супермаркетах.

      Удалить
  2. Сперва во Франции, а затем и в других странах ЕС промышленное изготовление вина из этого винограда запрещено. Почему? Официально – из-за повышенного содержания ядовитого метанола в вине.

    ОтветитьУдалить