пятница, 12 мая 2023 г.

Борошниста роса на винограді або Оїдіум. Що це і як лікуват

Оїдіум, одна з найбільш небезпечних грибкових хвороб виноградної лози, так як вражає всі надземні частини, що приводить до втрати врожаю і погіршує якість вина.
Как выглядит оидиум показано на фото 1, 2, 3 и 4. Так на фото 1 показан рисунок из книги „Атлас болезней и вредителей плодовых, ягодных, овощных культур и винограда‟. Авторы: Г. Ванек, В.Н. Корчагин, Л.Г. тер-Симонян. Изд. „Природа‟Братислава и ВО „Агропромиздат‟ Москва, 1989. 


Фото. 1 Рисунок із „Атласа…‟. Так виглядає Оїдіум: а – конідії грибка, b – вид самого грибка, с – уражений листок (вид зверху), d – уражені ягоди. 

На фото 2, 3 показані уражені оїдіумом ягоди на початковій стадії хвороби. При цьому при знаків хвороби на листках ще не було. На фото 4, 5 показані листя винограду сорта Мариновський уражені оїдіумом. 


Фото 2. Вражені оїдіумом ягоди (початкова стадія, одна посередині, але на гроні є ще) сорту винограду Кодрянка 


Фото 3. Вражені оїдіумом ягоди (кінцева стадія, друга і третя ягода знизу) винограду сорту Восторг 


Фото 4. Вражений оїдіумом лист винограду Мариновський (верхня частина листа) 


Фото 5. Вражений оїдіумом лист винограду Мариновський (нижня частина листа) 

Ось так описана ця грибкова хвороба в „Атласе..‟. Перші признаки ураження появляються весною (за звичай в травні). При прогріві повітря до (20 – 25)ºС появляється масове ураження кущів і розповсюдження хвороби. Це виглядає так.

    Весною в міцелії утворюються короткі ланцюжки конідій (фото 1а), котрі легко розповсюджуються вітром, викликаючи первинні зараження рослин у вигляді сірувато-білого нальоту (фото 2 на ягодах, аналогічно на листках, пагонах, вусиках, суцвіттях). На листках наліт утворюється на верхній стороні (фото 1с и фото 4), спочатку у вигляді невеликих плям, котрі потім зливаються і покривають всю пластинку. Вражені листя скручуються і поступово засихають. Молоді пагони погано ростуть, іноді буріють і гинуть. Заражені квітки і бутони покриваються борошнистим нальотом і опадають. Ягоди при ранньому враженні перестають розвиватися, буріють і засихають. В більш дорослому стані вони часто розтріскуються, оголюючи насіння (фото 1d), пліснявіють, загнивають та засихають (фото 3). 

За допомогою конідіїспор оїдіум розвивається на протязі всього періоду вегетації. Восени на верхній і нижній сторонах листа появляються сумчаста стадія гриба (фото 1b). Весь цикл розвитку грибка оїдіума показаний на фото 6 (рисунок із Атласа…).
Заходи боротьби: Обприскування рослин профілактично та при появі перших при знаків хвороби наступними фунгіцидами: Колоїдною сіркою, Кумулюс ДФ, в.г. (сірка, 800 г/кг), Тіовіт Джет 80 WG, в.г. (сірка, 800 г-кг), Фалькон, Топаз, Хорус, Тілт, Каратан, Байлетон, Топсин-М, Сероцин та інші. Гарні результати дає обприскування кущів рідким мікродобривом Оракул колофермин сірка актив концентрацією 120 мл на 10 л води. 

Рекомендую переглянути наступні відео:

- „Огляд хвороб і шкідників виноградної рослини‟;

- „ Мілдью на винограді або несправжня борошниста роса. Мілдью лікування‟. 

- „ Антракноз винограду. Небезпечна грибкова хвороба‟.


Комментариев нет:

Отправить комментарий