воскресенье, 21 мая 2023 г.

Антракноз винограду. Небезпечна грибкова хвороба

Антракноз винограду (Anthracnose, Black Spot, плямистий антракноз, пташине око) – дуже небезпечне грибкове захворювання винограду.
Небезпекою антракнозу є те, що ця хвороба вражає всі зелені частини винограду, а саме: листя, зелені пагони, суцвіття, ягоди. Збудник хвороби гарно зберігається в уражених органах виноградної рослини (ягодах які засохли, листках що опали, на поверхні пагонів, рукавів і т.п.). Антракноз наносить велику шкоду виноградарству. 
На фото 1 і 2 показане листя винограду, а на фото 3 ягоди уражені антракнозом. Але все по порядку. 


Фото 1. Листя винограду уражені антракнозом 


Фото 2. Лист винограду уражений антракнозом. Білі плями це сліди від обприскування Ацеданом. 


Фото 3. Ягоди уражені антракнозом. Чорна пляма с зеленою цяткою всередині схожа на око. Звідси і друга назва хвороби пташине око. 

Збудником є гриб Gloeosporium ampelophagum Sacc. Зимує на вражених органах виноградної рослини і довго зберігається (до 5 років) у вигляді міцелію, пікнід та склероціїв. Збудник антракнозу має високу здатність адаптуватися до умов середовища і має різні типи розмноження. За вегетацію гриб дає до 30 поколінь спор. 

ВАЖЛИВО! Спори проростають тільки при наявності крапельнорідкої вологи при температурі від +10 до +40 С. При температурі +10 +12 С інкубаційний період тривалістю до 12 днів, при оптимальній температурі +24 +25 С – 3-5 днів.
Випадання осадків весною викликає раннє ураження молодих пагонів і листків, що почали розвиватися. В першій половині вегетації розвиток антракнозу йде більш активно. Друга хвиля розвитку спостерігається в серпні і вересні, при умові випадання частих дощів або рясних рос. 

Симптоми хвороби

На листі появляються бурі незграбні або округлі некрізні плями з темною чи червоною облямівкою, котрі можуть зливатися. В місцях плям тканини відмирають, засихають і випадають, пластинка листа становиться в дірках. 

На зелених пагонах винограду утворюються вдавлені коричнувато-бурі, а потім рожево-сірі овальні плями з темною каймою, нерідко захоплюючі цілі міжвузля. По мері росту пагонів плями подовжуються, приймаючи овальну форму. Кора і деревина руйнуються до серцевини, утворюючи язви і глибокі рани. По краю язв утворюються напливи калюса чорного кольору.
У уражених пагонах порушається рух соку, ріст призупиняється, вони становляться крихкими і легко ламаються. Пізніше тканини розтріскуються, утворюючи глибокі язви. Пагони часто надламуються і всихають. 
Подібні симптоми проявляються на гребнях, черешках листків. Уражені суцвіття набувають коричневого кольору і всихають. На ягодах утворюються бурі або сірі вдавлені плями без форми або округлі з темною каймою. Ягоди не визрівають, засихають і опадають. 

Ознаки антракнозу дуже схожі з ознаками таких грибкових хвороб як Фомопсис та Чорна гниль, тому їх легко сплутати. Але це не страшно оскільки заходи боротьби з Антракнозом працюють і проти Фомопсису та Чорної гнилі.
ЗАХОДИ БОРОДЬБИ

► Поліпшення провітрюваності крони куща, для чого необхідно своєчасно проводити всі зелені операції (обломка, пасынкование и т.п.). Цим досягається профілактика не тільки для запобігання появи антракнозу, але і інших грибкових захворювань. 

► Восени видалення і спалювання уражених антракнозом частин куща. 

► Гарні результати проти антракнозу дає ранньовесняне обприскування Біошоком (40 мл/10 л води) або баковою сумішшю: Біошок (30мл) + Препарат 30Д (50 мл) +10 л води. Самий ефективний строк його проведення – до початку розпускання бруньок. 

► ВАЖЛИВО проводити перше обприскування у фазі 3-4 листка (10-15 см пагонів) Біошоком (40 мл/10 л води) або баковою сумішшю: Біошок (30мл) + Препарат 30Д (50 мл) +10 л води. Друге обприскування проводять після зав’язі ягід в стадії горошини. Цим обприскування Ви захистите виноградні рослини і від мілдью та різних гнилей (сіра, чорна) та фомопсису. 

► Надалі сліду проводить обробку системними фунгіцидами (Ридоміл, Ридомил голд, Ацидан, Хорус та інші) з інтервалом 10–14 днів. 

ВАЖЛИВО! Після граду у найкоротші строки треба провести обробку фунгіцидами проти антракнозу! 

Рекомендую переглянути наступні відео: 

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий