вторник, 23 мая 2023 г.

Сіра гниль. Небезпечна грибкова хвороба. Заходи боротьби

Сіра гниль це одна з найбільш небезпечних хвороб, оскільки в роки з холодним і прохолодним літом можна повністю втратити врожай.
Сіра гниль поражає листя, бутони, квітки, плодоніжки і ягоди викликаючи їх загнивання. На поверхні плодів, що загнивають появляється сірий наліт із спор гриба, що скупчилися (див. фото 1, 2, 3). Наліт пилить при його торканні. 



Фото 1. Ягоди винограду Восторг уражені сірою гниллю 


Фото 2. Ягоди винограду Кодрянка уражені сірою гниллю 


Фото 3. Ягоди суниць уражені сірою гниллю 

При захворювання плодоніжок на них також появляються бурі плями, які швидко оточують плодоніжку кільцем. Це призводить до загибелі цілих зав’язей. Особливо сіра гниль вражає в низьких і місцях які погано провітрюються де може накопичуватися волога. Розповсюджується волога літніми конідієспорами, вітром і дощовими водами. Збудники сірої гнилі зберігаються на залишках рослин і в грунті. У суниць вражаються більше ті ягоди, які розташовані ближче до землі. 

Інфекція зберігається у грунті і може вражати крім суниць інші рослини, а саме: виноград, плодові дерева, овочеві культури.

На виноградній рослині сіра гниль вражає всі надземні частини. Уражені листя буріють, на гронах утворюється сірий наліт кондієносців і конідій (фото 4 а, b і фото 5 е). Саджанці уражені хворобою погано розвиваються і можуть загинути. 


Рис. 1. Грона винограду уражена сірою гниллю 


Рис. 2. Так виглядають конідії і конідієносці під мікроскопом 


Рис.3. Деревина білої смородини уражена сірою гниллю 

У смородини гриб викликає буру плямистість листя. У білої смородини, особливо якщо вона є підщепою червоної, хвороба вражає і деревину, на якій утворюються грудки плісняви (рис.3), а пізніше і склероції. На аґрусу гриб іноді вражає нижні частини пагонів.
ЗАХОДИ БОРОТЬБИ
 Для попередження масового спалаху сірої гнилі необхідно дотримуватись правильної агротехніки по уходу за суницями. Особливо важливо висаджувати суниці на ділянках які добре освітлені і провітрюються з родючим структурним грунтом. Гарні результати дає посадка в отвори агроволокна яким покривають грядки. Не слід допускати загущення і надлишкового внесення органіки і азотних добрив. Своєчасний збір врожаю також попереджає розвитку хвороби. 

Із хімічних заходів боротьби рекомендується обприскування рослин Біошоком (40 мл/10 л води) або бордоською рідиною на початку росту рослин, а також перед цвітінням і після збирання врожаю. 

На виноградниках краще робити широкі міжряддя і вирощувати лозу на шпалерах. Велике значення має своєчасна боротьба з виноградною і іншими листовійками, оскільки пошкоджені ягоди стимулюють розвиток сірої гнилі. 

Для боротьби з сірою гниллю на винограді використовують наступні фунгіциди: біошок, бордоська рідина, байлетон, сумілекс, топсин-М, зупарен, а також інші препарати які дозволені для використання на присадибних ділянках.
Останнє обприскування слід проводити з врахуванням строку очікування. Якщо використовуєте біошок, то за 30 днів до збирання врожаю. При появі ознак хвороби під час визрівання врожаю кущі можна обприскати йодистим калієм (20 г/10 л води). Це ліки і для людей шкоди не мають. 

ВАЖЛИВО! Після граду у найкоротші строки треба провести обробку фунгіцидами проти грибкових хвороб! 

Рекомендую переглянути наступні відео: 

 
 


Комментариев нет:

Отправить комментарий