воскресенье, 14 мая 2023 г.

Мілдью на винограді або несправжня борошниста роса. Мілдью лікування

Мілдью або несправжня борошниста роса, як і оїдіум дуже шкідлива грибкова хвороба виноградної лози, так як вражає всі зелені частини куща.
Як вигляд має мілдью на листках, зав’язі та гронах (на початку (с) і середині (d) росту), а також різні фази життя грибка показано на фото 1 рисунка із книги „Атлас болезней и вредителей плодовых, ягодных, овощных культур и винограда‟. Авторы: Г. Ванек, В.Н. Корчагин, Л.Г. тер-Симонян. Изд. „Природа‟Братислава и ВО „Агропромиздат‟ Москва, 1989. 

 На фото 2, 3 зроблених автором публікації показані листки уражені мілдью. 


Фото. 1 Рисунок із „Атласа…‟. Так виглядає Мілдью: а, b – вражений лист зверху і знизу відповідно, c, d – ураженні ягоди, е – ооспора, f – спорангія, g – зооспора, h –зооспора, що проростає в уст’їці листа, i – конідієносці і конідії грибка. 


Фото 2. Лист винограду уражений мільдью на початковій стадії розвитку. Вид з зовнішньої сторони 


Фото 3. Лист винограду уражений мілдью  на початковій стадії розвитку. Вид з внутрішньої сторони 

Ось як описана ця грибкова хвороба в „Атласе..‟. Гриб зимує на листках, що опали у вигляді ооспор (е на фото 1). Весною при настанні сприятливих умов (лист розміром 2 – 3 см, температура грунту вище 11ºС, оптимальна 18-24ºС, наявність вологи у вигляді тривалих дощів) виникає спочатку первино, а потім і повторно зараження рослин.
Первинне зараження проходить наступним чином. При проростанні ооспор утворюються спорангії (f). Спорангії розносяться вітром і потрапивши на рослину в каплях води (дощу або роси) розпадаються на зооспори (g). Останні вмісті з бриками дощу попадають на нижню поверхню листа і проростають, впроваджуючись через продихи в тканини рослини (h). 

При наявності крапельнорідкої вологи на поверхні листа (вночі волога 80-85%) утворюються конідіоспори. Хвороба проявляється у вигляді маслянисто-жовтуватих плям (фото 1а і фото 2). Якщо вказані умови зберігаються то приблизно через добу на нижній стороні листа утворюється білий борошнистий наліт (фото 1b і фото 3), який складається із конідієносців і конідій гриба (i). Конідії, потрапив в краплі води, розпадаються на зооспори, які здатні знову впроваджуватися через продихи в рослину і визвати повторне зараження квіток і ягід (с). Зрілі ягоди можуть бути уражені тільки у випадку ушкодження шкірки або плодоніжки. 

Зрештою у куща, що захворів ураженні ягоди буріють, в’януть і зморщуються, а листки засихають.
Заходи боротьби складаються із організаційно-профілактичних і обприскування хімічними або біологічними препаратами. 

До організаційно-профілактичних заходів відносяться наступні: - підбір більш стійких сортів винограду; 
- підтримання чистоти на винограднику, а саме: прибирання листків і їх спалювання, допускається робити компости; 
 - підтримання на винограднику чорного пару на протязі вегетаційного періоду і глибоке переорювання восени чи ранньою весною; 
 - не допускається загущеності насаджень (своєчасне пасинкування і чеканка).
Хімічні обприскування: 
- баковою сумішшю, що викорінює по голому стволу Біошоком (0,4%) + Препарат 30Д (2%), 40 мл та 200 мл на 10 л води відповідно; 
- по зеленому листу одним із наступних препаратів: Біошок (0,4% 2 рази), Бордосская рідина (1%, 3 – 6 раз за сезон), Хлорокис міді, Байлетон, Купрозан, Цинеб, Каптан, Фталан, Арцерид, Поликарбацин, Полихом, Ридомил, Ридомил голд, Ацедан, Хорус та інші. 

При проведенні обприскувань фунгіцидами потрібно враховувати строки очікування, котрі для кожного із препаратів свої і вказані в їх описах та на упаковці. Для недопущення резистивности (привикання) препарати треба міняти, одним не більше 2 разів за сезон. 

Перше профілактичне обприскування по зеленому листу треба робити, коли появляться 4-5 листків. Для запобігання пошкодженню суцвіть обробку треба робити в період їх розпушення, приблизно за 10-12 днів до початку цвітіння. 

Рекомендую переглянути наступні відео: 

- „ Антракноз винограду. Небезпечна грибкова хвороба‟.


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий