пятница, 5 июля 2019 г.

Про вино виноградне

About grape wine 

Домашнє виноградне вино цінний і корисний продукт. Секретами його виготовлення ділиться виноградар-аматор Якушенко Василь Евдокимович.


Ви поміркуйте: виноградники пропали, а вина в магазинах навалом. Нічого не скажеш, хімічна наука у нас добре розвинута! Але чи корисні її плоди? Усіх закликаю робити вино у себе удома. До речі, я обходжусь навіть без водяних затворів. Бочок у мене теж немає, хоча класична технологія передбачає обов’язкове витримування в бочках. Я користуюся скляними бутелями, котрі накриті поліетиленовими пакетами, обв’язаними гумкою. Зайва вуглекислота виходить, кисень до середини бутилів не потрапляє завдяки тиску вуглекислоти.


Вино у фужерах на дегустації. Тост, цокання келихами і дегустація


Витремка вина в бочках у подвалі

Для бродіння не потрібна висока температура. За три тижня активне бродіння закінчується, і треба вчасно вино зняти з осаду й винести у підвал. Далі буде тихе бродіння. Важливий нюанс: тут посудина повинна бути заповнена ущерть, хіба на 2 мм відстань. Найкраще накрити її склом. Тихе бродіння триває три місяці. За цей час вино треба двічі зняти з осаду.

Я виготовляю вино десертне, не кисле, міцністю до 14°. Щоб його виготовити, потрібно знати один секрет. Технологія передбачає, що на 10 літрів сусла береться 400 г цукру (адже у нашому винограді його малувато). Отже, ви зірвали ягоди у суху погоду, не миєте їх, щоб не змити природні дріжджі. Але цукор відразу не кладете, лише третину. Коли вино грає, його треба часто пробувати. Як тільки відчуєте кислинку – додайте ще третину цукру. Тоді дріжджові бактерії набирають сили, а якщо вкинути весь цукор, коли вони ще слабенькі, то вино буде слабе.

Я поділяю думку ескулапів сходу, що попереду всіх лікувальних заходів – вино. Пігулки можна вживати тільки тоді, коли вино у вас закінчилося. Це не пропаганда алкоголізму. Справжнє вино – це ціннющий продукт. Лікування вином назівається енотерапією. Воно сильний імунопротектор. Цікаво, що там, де п'ють вино, як у Грузії, Молдавії, алкоголіків менше ніж у тій самій Росії, де надають перевагу горілці. Я робив вино з усього – малини, полуниць, вишень. Але ніщо не може зрівнятися з виноградним вином.



До мене якось приїжджав один філософ, то казав: „У поганого чоловіка вино не вийде. Воно живе". Істинні поціновувачі вина стверджують, що його смак, змінюється, заледве ти його відвіз на якісь 300 кілометрів від місця виготовлення.

Ще мені запам’ятався один епізод з передачі „Что? Где? Когда?”, коли ведучий приніс пляшку шампанського Шордоне і запитав: „Коли радіє вино?”. Знавці знали багато: і технологію, і історію виноробства, але на це питання відповіді так і не дали. А тим часом вино радіє двічі: коли виноград цвіте і коли збирають плоди. Така ось містична відповідь. Вино не втрачає свого зв’язку з кущем винограду, з якого виготовлене. Воно живе. Це живий продукт.

…Автори зізнаються, що того дня і вони забули про пігулки, припавши до келишків з рожевим трунком богів.

Автор Якушенко Василь Евдокимович, виноградар-любитель і винороб домашнього вина із села Мачухи Полтавського району, Полтавської області, Україна. 

Дивіться відео де Василь Евдокимович ділиться секретами приготування домашнього вина із винограду:


- „Секреты домашнего виноделия из винограда. Часть 2‟;

- „Секреты домашнего виноделия из винограда. Часть 3‟;

Вино десертное домашнее,сладкое домашнее вино виноградное‟.

- „Секреты домашнего виноделия из винограда. Часть 5‟. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий