воскресенье, 10 сентября 2023 г.

Виноград Клубничний. Цукерка 2023. Виноградник Гергеля

 

Виноград Клубничний – столова форма винограду, селекції Шаповалова В.Д., раннього строку дозрівання зі смачними як цукерка ягодами червоно-фіолетового кольору.
Основні гідності цієї порівняно нового винограду – крупна ягода оригінальної овальної форми, червоно-фіолетового кольору і дуже гарного карамельного смаку. Грони у Клубничного також великі, як і у всіх формах винограду селекції Шаповалова В.Д. дуже великі до 2200 г, конічні (1) та циліндро-конічні (2). 


Фото 1. Грони винограду Клубничний на кореневласному кущі врожаю 2021 року 

Представлені тут фото 1, 2, 3,4 зроблені мною на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Фото 1 зроблене 4 вересня 2020 року, а фото 2 3 і 4 28-08-2023 р. На дату знімання фото були стиглі. Це підтверджує ранні строки дозрівання, як для центральної частини України, де розташована і Полтава. В цей час в Полтаві вистигли такі всім відомі сорти винограду, як Аркадія, Кодрянка, Преображенія та інші. Це із тих сортів і форм, що вирощує О. Гергель.

Характеристики цієї форми винограду взяті із Інтернету: Виноград Клубничний, селекції Шаповалова В.Д. 
Строк дозрівання: ранній (115-125 днів). 
Сила росту: сильнорослий. 
Квітка: обох статей. 
Маса грони: 800 – 2200 г. 
Вага ягід: 8-12 г. 
Розмір ягід: 30 х 28 мм. 
Форма ягоди: овальна. 
Окраска ягоди: темно-червоно-фіолетова. 
Консистенція м'якоті: м’ясисто-соковита. 
Смак ягоди: фруктовий як карамелька. 
Стійкість до хвороб: – підвищена. Стійкість до морозу: -26°С. (підвищена, можливе вирощування без укриття на зиму) 
Лоза визріває добре. Основне призначення – споживання у свіжому вигляді. 


Фото 2. Грони винограду Клубничний на кореневласному кущі врожаю 2023 року 


Фото 3. Зважування ягоди винограду Клубничний 

Отримані ягоди Клубничного крупні. На фото 3 показано зважування ягоди винограду Клубничний. Слід відмітити, що в гроні вони всі однакового розміру.

На фото 4 показана половинка розкушеної ягоди, звідки видно, що м’якуш щільний і шкірка з’їдається. 

 Смак ягід приємний карамельний, з сильним шикарним сортовим присмаком і ароматом. Спочатку в смаку відчувається полуниця, тому і назва Клубничний, а потім карамелі. Смак сподобається кожному, хто покуштує ці ягоди. М’якоть м’ясисто-соковита, мармеладна, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. Ягоди не тріскаються і до морозів зберігаються на кущах. 


Фото 4. Половинка розкушеної ягоди винограду Клубничний 

Квітка у Клубничного обох статей. На фото 1, 2 видно, що запилення пройшло нормально, хоча під час цвітіння в 2023 році температура повітря вночі була на рівні 10ºС, а вдень не перевищувала 18ºС. Погода стояла дощова і холодна, як для червня місяця. Цвітіння цієї форми винограду закінчилося у другій декаді. Грони гарно заповнені, гороху немає, ягоди рівного розміру. Все це говорить про надійність форми винограду Клубничиний.
Кореневласні кущі винограду Клубничний сильнорослі і при відповідній агротехніці можуть давати до 50 і більше кг ягід. Показана на фото 1 грона вирощені на прищепі, підщепою є КарМакод, а на фото 2 – на кореневласному кущі. Формовка куща 4-х рукавне віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина плодової стрілки і рукавів близько половини відстані між кущами, а саме від 1,2 м до 1,5м. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як сформувати такий кущ і обрізати дивіться публікацію: „Обрізка винограду. Формування кущів з віддаленою зоною плодоношення‟.   Така формовка має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати великі грони з крупною ягодою. 

Стійкість до грибкових хвороб можна вважати підвищеною. Ознаки грибкових хвороб відсутні, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти антракнозу, мілдью, оїдіума і всяких гнилей. 

Заявлена стійкість до морозу підвищена і становить мінус 26ºС, як наприклад у Юпітера (США). Тобто на зиму лозу при вирощуванні в центральній частині України можна не вкривати. В Полтаві вже є кущі Клубничного які вирощуються на арці без зняття зі шпалери, тобто для Полтави це неукривний виноград. Правда форма нова, досвіду ще накопичено мало і за час вирощування Клубничного температура повітря в Полтаві нижче 20ºС не опускалася. 

Грунт суглинок з глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник поливний і укривний. Лоза визріває гарно, живці укорінюються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. Транспортабельність грон висока. Оси ягоду не били и вони не лопались. 

На закінчення можна сказати, що цей червоно-фіолетовий виноград Клубничний – хороший виноград, смачний виноград. Вирощувати його слід. Відео-відгук про цю форму винограду Шаповалова В.Д можна подивитись у фільмі, знятого на винограднику О. Гергеля 28 серпня 2023 р.: 

Дивіться також: 

3 комментария:

  1. Дуже смачний виноград і врожаєм також задоволені!!

    ОтветитьУдалить
  2. Як купити саджанці, лозу???? 0674017989

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Їх вирощує і продає О.Гергель в м. Полтава. Див. „Каталог 2023 саджанців винограду О. Гергеля‟ https://vinogradacha.blogspot.com/2018/11/blog-post_15.html +38 (050) 18-38-048, +38 (097) 067-42-45 Я не торгую і цінами не цікавлюсь. Пересилка Новою поштою тільки в Україні. Зараз продажа закінчилась із-за зими. Почнеться в кінці лютого або в березні. Зараз можна позвонити і забронювати, а купите весною. Я цін не знаю. Дивіться каталог.

      Удалить