Про корисні властивості меду чув
багато хто. Цей натуральний продукт завжди в ціні в будь-який час року, але
особливо мед застосовується в осінньо-зимовий період, коли є ймовірність
простудних захворювань і в пік різних інфекцій.
Саме зараз хотілося б згадати
рецепти медовухи. Адже медовуха також корисна і показана при багатьох хворобах
і не тільки для розігріву крові. Те, що можна купити і цілком доступно в
магазинах, не назвеш справжньою медовухою, це просто підсолоджена горілка і
ніяк не справжній медовий напій. Якщо згадати як готували медовуху в Київській
Русі, то тоді напій витримувався в бочках двадцять років і без застосування
дріжджів.
Зараз можна готувати медовуху в
домашніх умовах з додаванням імбиру, чебрецю, кориці, кардамону та інших
корисних спецій і готовий буде напій при стандартному рецепті від 5 до 7 днів.
Так, що якщо хочете приготувати медовуху, то рецепти цілком доступні. Можете
пити так, щоб точно в рот попало, а не по вусах текло!)
КОРИСНІ ПОРАДИ ТА СЕКРЕТИ
ПРИГОТУВАННЯ:
Найсмачніша медовуха виходить з
високоякісного ароматного меду. Найкраще підійдуть світлі сорти, оптимальний
вибір - білий акацієвий або липовий мед. Медовуха з яскраво вираженим смаком
виходить з гречаного меду - коричневий ароматний напій з легкою гіркуватістю.
Шишки хмелю для медовухи можна
знайти в будь-якій аптеці. Піну яка утворюється при варінні меду потрібно
обов'язково знімати. Тоді напій вийде прозорим. Перед тим як розчинити в
медовому сиропі дріжджі, напій потрібно охолодити, так як дріжджі не живуть при
температурі вище 50 градусів.
Будьте уважні: розігрітий мед
починає горіти, потрапляючи у вогонь.
До класичного рецепту медовухи
можна додати додаткові спеції за смаком - материнку, сушений базилік і імбир,
звіробій, коріандр, мускатний горіх, різні види перцю. Урізноманітнити смак
медовухи можна також за допомогою шипшини, родзинок і інших сухофруктів.
Подавати цей напій можна як
теплим, так і холодним. До медовухи відмінно підійде нарізаний часточками
лимон.
ЦІКАВІ ФАКТИ: Сучасний рецепт
медовухи з'явився в 18 столітті і став популярним в 20 столітті. За часів СРСР
дуже часто порушували технологію збору меду, збираючи його раніше, ніж потрібно
і практично знищили всі старовинні рецепти приготування хмільного меду. Цей
недозрілий мед погано зберігався і абсолютно не підходив для продажу. Тому був
придуманий хитрий спосіб використання неліквіду - зброджування цього меду
хлібопекарськими дріжджами.
У медовуху часто додають сушений
корінь імбиру, ягоди ялівцю, палички кориці, гвоздику, шипшина і гострий
перець.
ТЕРМІН ДОЗРІВАННЯ МЕДОВУХИ: У
стандартному рецепті процес бродіння медовухи триває п'ять днів. Вона схожа на
каламутне шампанське. Іноді медовуху настоюють від трьох до шести місяців. Вона
стає менш ігристою, але більш ароматною, міцною, текучою і щільною. Якщо додати
в медовуху ягоди, то з часом вона стане кориснішою – ягоди віддадуть напою свої
корисні речовини. Залежно від рецепту, міцність медовухи може коливатися від
двох до десяти градусів.
ПРОЦЕС БРОДІННЯ МЕДОВУХИ:
Під час бродіння виділяється велика
кількість газів, тому не можна просто взяти і закупорити банку з медовухою
кришкою – так вона обов'язково вибухне. Можна закрити пляшку тканиною, але
краще зробити спеціальний газовідвід з кришки, в якій робиться отвір. В цю
невелику дірочку потрібно вставити тонкий шланг. Однією стороною шланг повинен
бути в пляшці зверху над рідиною, а інший – опущений в чашу з водою. Так гази і
продукти бродіння зможуть безпечно виходити з напою.
РЕЦЕПТ:
КЛАСИЧНА МЕДОВУХА.
Найпростіший рецепт медовухи, яка
буде готова до вживання вже після п'яти-шести днів настоювання. Для цього
необхідно взятии 2л води, 300г. меду, шишки хмелю 5 г, дріжджі 1 ч. л.,
мускатний горіх та корицю на смак.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Спочатку закип'ятіть воду в
каструлі. Акуратно влийте мед, не забуваючи постійно помішувати напій. Через 5
хвилин кипіння зніміть пінку яка утворилась. Додайте шишки хмелю, корицю і
мускатний горіх. Вимкніть конфорку, і накрийте каструлю кришкою.
Зачекайте, поки напій охолоне до
50 градусів. Тільки після цього можна покласти в каструлю дріжджі. Поставте
каструлю в тепле місце і через два-три дні перелийте в скляну банку з кришкою
для відводу повітря.
Через п'ять-шість днів, коли
процес бродіння закінчиться, розлийте медовуху по чистим скляним пляшкам.
Процес бродіння закінчений, коли у воді, в яку опущено шланг, який виходить з
кришки, більше не видно бульбашок. Перед тим, як розлити медовуху по пляшках,
потрібно її обережно перелити в іншу каструлю, залишаючи осад на дні, а потім
процідити через кілька шарів марлі. Напій бажано зберігати або в холодильнику,
або в прохолодному підвалі.
Комментариев нет:
Отправить комментарий