воскресенье, 3 мая 2015 г.

ЯК ПРИГОТУВАТИ МЕДОВУХУ В ДОМАШНІХ УМОВАХ. ПОРАДИ

Леонид Ищенко   поділився


Про корисні властивості меду чув багато хто. Цей натуральний продукт завжди в ціні в будь-який час року, але особливо мед застосовується в осінньо-зимовий період, коли є ймовірність простудних захворювань і в пік різних інфекцій.
Саме зараз хотілося б згадати рецепти медовухи. Адже медовуха також корисна і показана при багатьох хворобах і не тільки для розігріву крові. Те, що можна купити і цілком доступно в магазинах, не назвеш справжньою медовухою, це просто підсолоджена горілка і ніяк не справжній медовий напій. Якщо згадати як готували медовуху в Київській Русі, то тоді напій витримувався в бочках двадцять років і без застосування дріжджів.


Зараз можна готувати медовуху в домашніх умовах з додаванням імбиру, чебрецю, кориці, кардамону та інших корисних спецій і готовий буде напій при стандартному рецепті від 5 до 7 днів. Так, що якщо хочете приготувати медовуху, то рецепти цілком доступні. Можете пити так, щоб точно в рот попало, а не по вусах текло!)




КОРИСНІ ПОРАДИ ТА СЕКРЕТИ ПРИГОТУВАННЯ:
Найсмачніша медовуха виходить з високоякісного ароматного меду. Найкраще підійдуть світлі сорти, оптимальний вибір - білий акацієвий або липовий мед. Медовуха з яскраво вираженим смаком виходить з гречаного меду - коричневий ароматний напій з легкою гіркуватістю.
Шишки хмелю для медовухи можна знайти в будь-якій аптеці. Піну яка утворюється при варінні меду потрібно обов'язково знімати. Тоді напій вийде прозорим. Перед тим як розчинити в медовому сиропі дріжджі, напій потрібно охолодити, так як дріжджі не живуть при температурі вище 50 градусів.
Будьте уважні: розігрітий мед починає горіти, потрапляючи у вогонь.
До класичного рецепту медовухи можна додати додаткові спеції за смаком - материнку, сушений базилік і імбир, звіробій, коріандр, мускатний горіх, різні види перцю. Урізноманітнити смак медовухи можна також за допомогою шипшини, родзинок і інших сухофруктів.
Подавати цей напій можна як теплим, так і холодним. До медовухи відмінно підійде нарізаний часточками лимон.

ЦІКАВІ ФАКТИ: Сучасний рецепт медовухи з'явився в 18 столітті і став популярним в 20 столітті. За часів СРСР дуже часто порушували технологію збору меду, збираючи його раніше, ніж потрібно і практично знищили всі старовинні рецепти приготування хмільного меду. Цей недозрілий мед погано зберігався і абсолютно не підходив для продажу. Тому був придуманий хитрий спосіб використання неліквіду - зброджування цього меду хлібопекарськими дріжджами.
У медовуху часто додають сушений корінь імбиру, ягоди ялівцю, палички кориці, гвоздику, шипшина і гострий перець.

ТЕРМІН ДОЗРІВАННЯ МЕДОВУХИ: У стандартному рецепті процес бродіння медовухи триває п'ять днів. Вона схожа на каламутне шампанське. Іноді медовуху настоюють від трьох до шести місяців. Вона стає менш ігристою, але більш ароматною, міцною, текучою і щільною. Якщо додати в медовуху ягоди, то з часом вона стане кориснішою – ягоди віддадуть напою свої корисні речовини. Залежно від рецепту, міцність медовухи може коливатися від двох до десяти градусів.

ПРОЦЕС БРОДІННЯ МЕДОВУХИ:
Під час бродіння виділяється велика кількість газів, тому не можна просто взяти і закупорити банку з медовухою кришкою – так вона обов'язково вибухне. Можна закрити пляшку тканиною, але краще зробити спеціальний газовідвід з кришки, в якій робиться отвір. В цю невелику дірочку потрібно вставити тонкий шланг. Однією стороною шланг повинен бути в пляшці зверху над рідиною, а інший – опущений в чашу з водою. Так гази і продукти бродіння зможуть безпечно виходити з напою.


РЕЦЕПТ:
КЛАСИЧНА МЕДОВУХА.
Найпростіший рецепт медовухи, яка буде готова до вживання вже після п'яти-шести днів настоювання. Для цього необхідно взятии 2л води, 300г. меду, шишки хмелю 5 г, дріжджі 1 ч. л., мускатний горіх та корицю на смак.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Спочатку закип'ятіть воду в каструлі. Акуратно влийте мед, не забуваючи постійно помішувати напій. Через 5 хвилин кипіння зніміть пінку яка утворилась. Додайте шишки хмелю, корицю і мускатний горіх. Вимкніть конфорку, і накрийте каструлю кришкою.
Зачекайте, поки напій охолоне до 50 градусів. Тільки після цього можна покласти в каструлю дріжджі. Поставте каструлю в тепле місце і через два-три дні перелийте в скляну банку з кришкою для відводу повітря.
Через п'ять-шість днів, коли процес бродіння закінчиться, розлийте медовуху по чистим скляним пляшкам. Процес бродіння закінчений, коли у воді, в яку опущено шланг, який виходить з кришки, більше не видно бульбашок. Перед тим, як розлити медовуху по пляшках, потрібно її обережно перелити в іншу каструлю, залишаючи осад на дні, а потім процідити через кілька шарів марлі. Напій бажано зберігати або в холодильнику, або в прохолодному підвалі.


Комментариев нет:

Отправить комментарий