Виноград Преображеніє – великі грони (до 3 кг) і ягоди (до 52 мм) гібридна форма понад раннього строку дозрівання селекції виноградаря-любителя Крайнова В.Н.
На півдні, в умовах м. Новочеркаська виноград Преображеніє дозріває в першій декаді серпня, на Полтавщині у другій половині серпня. На фото 1, показана грона винограду сфотографована у виноградаря-любителя Якушенко В.Е. (фото 2) в селі Мачухи Полтавського району 4 серпня 2013 року. Грона майже уже окрасилась, але на смак ще зеленувата, готова буде через тиждень.
Фото 1. Грона винограду Преображеніє знята 4 серпня 2014 року
Фото 2. Якушенко В.Е. біля куща винограду Преображеніє 04.08.2014 р.
Фото 3. Виноград Преображеніє у А. Гергеля в м. Полтава 13.08.18 г. Грони нормальні (в центрі і зліва) и безнасінневі (справа)
Фото 4. Виноград Преображеніє у А. Гергеля в м. Полтава 13.08.18 г.
Квітка обоєстатева. Запилення проходить добре і за 6 років плодоношення проблем у Якушенка В.Е. не спостерігалось, але у О. Гергеля в 2018 року Преображеніє піднесло сюрприз. Дві із 23 грон сильно загорошились (ягоди не запилились, тому „горох‟). Олександр великі ягоди видалив і вийшли дві грони з ягодами без насіння, кишмиш (фото 3).
Ріст кущів дуже
потужний, лоза визріває добре. Висока здатність до утворення пасинків і давати
повноцінний пасинковий урожай, який визріває на 4 – 5 тижнів пізніше.
Грони конічні або
без форми, середньої щільності, іноді рихлі, середня маса
Смак ягід винограду Преображеніє простий, але приємний, гармонічний. М’якоть соковита-м’ясиста, шкірка середньої товщини. Цукристість соку ягід на півдні 17-19 г/100 см3 при кислотності 6-7 г/дм3.
Гібридна форма високоврожайна, 20 кг ягід з куща і більше. Транспортабельність і товарність грон дуже високі, вид грон і ягід привабливий для покупців, на ринку реалізується легко.
Окореняемость чубуків хороша, саджанці вийшли потужні, здатні в рік посадки чубуків дати невеликі грони з ягодами нормального розміру (див. фото 5).
Фото 5. Саджанець гібридної форми Преображеніє в рік посадки чубуком з гроною. Фото 1 жовтня 2014 року.
Стійкість гібридної форми винограду Преображеніє до грибкових хвороб по даним із Інтернету на рівні 3,5-4 бали. За 4 роки вирощування Якушенком було достатньо трьох профілактичних обприскувань вмісті з іншими кущами винограднику. Стійкість до морозу – 23˚С и в умовах Полтавщини потребує обов’язкового укриття кущів на зиму.
В умовах укривного виноградника на дачі або присадибній ділянці виноград Преображеніє добре удається на вієрних формуваннях. При цьому бажана довжина плодових лоз 6-8 вічок при загальній кількості 30-35 (24-28 пагонів). Гібридна форма високоврожайна, грони і ягоди великі, тому обов’язкове нормування врожаю суцвіттями. На одному пагоні більше 1-го суцвіття не залишати.
Необхідно також видалити суцвіття на пасинках, оскільки основний урожай по якості кращий, а наявність пасинкового приводить до затримки визрівання основного і погіршується його закладка на наступний рік. Одинокі, пропущенні при зелених операціях пасинкові грони на розвиток и плодоношення куща не впливають (по літературним даним).
Із-за великої сили росту гібридна форма винограду Преображеніє перспективна для вирощування на перголі або альтанці.
Загалом, як показав досвід вирощування на протязі 4 років на присадибному винограднику в с. Мачухи, гібридною формою винограду селекції Крайнова В.Н. виноградар Василь Евдокимович задоволений. Достатньо стійка до грибкових хвороб, високоврожайна, великі і красиві рожевого кольору ягоди, які магічно діють на покупців.
Для торгівлі ягодами оптимальними являються грони масою 800 – 1000 г. Оскільки маса грон винограду Преображеніє знаходиться в межах 800 - 1600 г, а окремі досягають 3 кг, то деякі виноградарі їх надсікають на 1/3 – 1/2 їх величини. Щоб не втрачати врожай залишають по 2 грони на пагін (по даним Інтернету). При Цьому грони краще дозрівають, а ягоди більші.
ВИСНОВКИ. Гібридна форма винограду Преображеніє – хороший виноград, ринковий, привертає високими товарними якостями грон, добре транспортується і високоврожайний.
Дивіться також ці кущі і грони у відео:
Рекомендую також подивитися:
Комментариев нет:
Отправить комментарий