суббота, 7 мая 2022 г.

Смачний виноград Дубовський рожевий, великий виноград

Savory grapes Dubovsky rozhevy, great grapes 

Виноград Дубовський рожевий, селекції Гусева С.Э. відрізняються нарядними великим гронами зі смачними ягодами оригінальної форми у вигляді перчика.
На фото нижче показана грона винограду Дубовський рожевий вирощений на сонці (1) і ягоди на долоні (2), зважування ягід (3) и половинка розкушеної ягоди (4). Фото зроблені 25 вересня 2021 року на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. 


Фото 1. Грона форми винограду Дубовський рожевий вирощена на сонці 


Фото 2. Ягоди винограду Дубовський рожевий 


Фото 3. Зважування ягоди винограду Дубовський рожевий 


Фото 4. Половинка ягоди винограду Дубовський рожевий 

З фото 1 видно, що грони винограду Дубовський рожевий виглядають дуже нарядно і привабливо, конічної форми, середньої щільності.
Спочатку розглянемо їх характеристики, взяті з Інтернету. 

Назва: ДУБОВСЬКИЙ РОЖЕВИЙ 
Батьківська пара: Восторг красний х Ювілей Новочеркаська 
Селекціонер: Гусев С.Э. 
Строк дозрівання, (днів): 105– 115 
Квітка: обоєстатева 
Сила росту кущів: сильнорослий 
Грони: рихлі 
Маса грон, г: 1000 – 1500 
Маса ягід, г: 15–20, 24* 
Розмір ягід, мм: 50х30* 
Окраска ягід: темно-рожева 
Консистенція м’якоті: м’ясисто-соковита 
Смак ягід: гармонічний 
Цукристість соку, %: 17-21, 17* 
Кислотність соку, г/л: 6 – 7 
Стійкість до хвороб: середня 
 Стійкість до морозу: -23°С 
* – отримано А. Гергелем.
Як видно з приведених характеристик цей виноград понад раннього строку дозрівання 105-115 днів, що повністю підтверджується на винограднику А. Гергеля. В 2021 році із-за погоди строки розвитку рослин весною і відповідно дозрівання затримались на 3-4 тижня. Тому, в 2021 році грони визріли до 5 вересня, коли і відбулася їх дегустація. На фото 4 показана половинка ягоди знята під час дегустації. Як бачимо м’якоть м’ясисто-соковита, а дегустація показала, що вона хрустить, а шкірка з’їдається. Смак дуже приємний, гармонічний. Вимірювання цукристості соку показало значення 17%. 

Виноград Дубовський рожевий А. Гергель вирощує з 2018 року, отримані сигналки. За цей час по 2021 рік включно тріску ягід у Гергеля не спостерігалося, хоча в Інтернеті повідомлення про тріск ягід є. Оси також до нього відносяться толерантно. На кущі грони без порчі можуть висіти близько місяця.
Стійкість лози форми винограду Дубовський рожевий до морозу заявлена оригинатором мінус 24ºС. Тому А. Гергель на зиму лозу знімає зі шпалери і вкриває. Стійкість до грибкових хвороб середня, потрібно як мінімум 3 профілактичних обприскувань фунгіцидами. 

Це хороший виноград, вирощувати його слід. Короткий огляд про цю форму винограду дивіться у відео „Виноград Дубовский розовый. Крупный виноград. Красный виноград‟. 

Рекомендую подивитись наступні публікації: 
 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий