вторник, 19 апреля 2022 г.

Виноград Риночний (Ред Глоуб) для довгострокового зберігання

Grapes Market (Red Globe) for long-term storage 


Виноград Риночний (Ред Глоуб) із США відрізняється смачними ягодами червоно-фіолетового кольору і крупними гронами придатними для довгострокового зберігання.
Ред Глоуб (Red Globe, переводиться як "червоний глобус") - столовий сорт винограду, який у нас має ще назву Риночний. На фото нижче показана грона винограду (1), грони на кущу (2) врожаю 2020 року, зважування ягід (3). Фото зроблені 13 вересня 2020 року на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. 


Фото 1. Грони форми винограду Ред Глоуб 


Фото 2. Врожай 2020 року винограду Ред Глоуб на одному рукаві 4-х рукавного веера 


Фото 3. Зважування ягід винограду Ред Глоуб 

З фото 1 видно, що грона винограду Ред Глоуб виглядає нарядно и привабливо, круглої кулястої форми, середньої щільності.
Спочатку розглянемо їх характеристики, взяті з Інтернету. 
Назва:                                        РИНОЧНИЙ (Ред Глоуб) 
Батьківська пара:          Емперор, Хьюниса (Hunisa), Nocera и др. Селекція: США 
Строк дозрівання, (днів):                135 – 140 
Квітка:                                            обоєстатева 
Сила росту кущів:                         сильнорослі 
Грони:                            середньо щільні, кулевидні 
Маса грон, г:                                 800 – 1200 
Маса ягід, г:                                    12 – 16 
Розмір ягід, мм:                                26х28 
Окраска ягід:                        червоно-фіолетова 
Консистенція м’якоті:          м'ясисто-соковита 
Смак ягід:                                   гармонійний 
Цукристість соку, %:                      17 – 21 
Кислотність соку, г/л:                      6 – 7 
Стійкість до хвороб:                   середня 
Стійкість до морозу:                   -23°С
Як видно с приведених характеристик це виноград середнього строку дозрівання 135-140 днів, що цілком підтверджується на винограднику А. Гергеля. При нормальній погоді сезону Риночний, дозріває на початку вересня. В 2020 році із-за погоди строки розвитку рослин весною та влітку затримались на 1,5 – 2 тижня. Тому, в 2020 році грони визріли до кінця вересня. Грони, показані на фото вище, зроблені 13 вересня. Вони повністю офарбовані, але ще зеленуваті, хоча вже були їстівні. Повністю їх смак розкрився в кінці вересня. 

Грони Риночного добре зберігаються на кущі, накопичуючи при цьому цукор. Цей сорт придатний для довгострокового зберігання, аж до 8 березня. Відмінний десерт для новорічного столу. Для довгострокового зберігання грони треба знімати перед першими заморозками. 

Виноград Ред Глоуб сусід А. Гергель вирощує з 2018 року, отримані сигналки. За цей період часу по 2021 рік включно тріску ягід не було. Оси також до нього ставляться толерантно.
Як видно з фото 1 сорт високоврожайний. Тут показаний врожай на одному рукаві 4-х рукавного веера з віддаленою зоною плодоношення. На кожному пагоні по 2 грони, а всього на кущі біля 30 грон. Це перший такий врожай отриманній на 6-й рік росту кореневласного куща після накопичення старої деревини. Кращі врожаї для цього сорту удаються при вирощуванні на арці. Достатнє накопичення старої деревини – залог успіху. Обрізка довга на 10-15 вічок. 

Морозостійкість лози форми винограду Риночний заявлена оригинатором мінус 22ºС. Тому А. Гергель на зиму лозу знімає зі шпалери і вкриває. Стійкість до грибкових хвороб середня, потрібно роити як мінімум 3 профілактичні обприскування фунгіцидами. 

Це хороший виноград, вирощувати його треба. Короткий огляд цієї форми винограду дивіться у відео „Виноград Ред Глоуб, виноград США. Отзыв винограде 2020‟. 

Рекомендую подивитись також наступні публікації: 

 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий